kodályosok

2018.07.25. 07:02

Prágában jártak a tatabányai mazsorettek

Szépen szerepelt a Kodály Mazsorett Csoport a közelmúltban Prágában rendezett Európa-bajnokságon. Több korosztályban, huszonöt versenyzővel mutathatták be tudásukat a nemzetközi mezőnyben.

Körtvélyfáy Dina

A Kodály Mazsorett Csoportban vannak, akik egyetem és munka mellett sem hanyagolták el a táncot, ennek pedig meg is lett az eredménye.

Forrás: Beküldött fotó

A csoport nem először jutott ki az Eb-re, 2012 óta minden évben lehetőségük volt részt venni a megmérettetésen. A mazsorettek jártak már Horvátországban, Csehországban, Olaszországban is. Az elmúlt években több nemzetközi versenyen szereztek dobogós helyezéseket, például a világkupán, a Christmas Openen és a Grand Prixen.

Ebben az esztendőben tudták a legtöbb versenyzőt delegálni, huszonöten vették célba Prágát, ugyanennyi kísérővel. Hatan senior, heten junior, tizenketten pedig cadet korosztályban indultak. Csapat kategóriában a korosztályokat vegyítve versenyeztek. Felkészítőik: Molnár Alexandra, Pongrácz Nikolett és Anderla Anett voltak.

Minden versenynapon táncoltak, így a városnézésre ezúttal kevesebb idejük jutott Prágában. Egy alkalommal a várat és környékét fedezték fel, majd a Vencel teret, az Orlojt és a Károly hidat. Legemlékezetesebb pillanatként azt említették, mikor a vár udvarán táncolták el egy-két táncukat, elkápráztatva szüleik mellett a turistákat is.

A lányok igazán kitartóak: többen közülük egyetemi tanulmányok, sőt munka mellett sem hagyták abba a sportot, Anderla Anett elmondta, már a tánc is sok örömet okozott neki, de mióta oktatóként is tevékenykedik, még inkább kiteljesedett.

– A csoportunk nem csak egy szakkör, igazi közösségként működik. Segítséget nyújtunk a gyerekeknek abban, hogy hasznosan tölthessék a szabadidejüket. A leglényegesebb az, hogy minden gyerek élvezze a mazsorettet, kikapcsolódásként éljen meg minden edzést, versenyt és egyéb programot. Szerencsésnek érzem magam: szuper állásom van, diplomát szereztem és a táncra is jut időm. Mindig kell az ember életébe valami a munkán, iskolán kívül, ahol teljesen önmaga lehet. Számomra ezt jelenti a mazsorett.

Eredmények

A négynapos kontinensviadalon erős mezőnyben versenyeztek. Szólóformációk közül Kasza Petra 12., Kristóf Luca, Szabó Fanni és Zentai Luca cadet trió 16., Csillag Eszter és Nyers Léna junior duó 21., Nemes Anna Luca és Nyers Léna junior pom-pon duó pedig 17. helyezést ért el. Junior korosztályban botos nagycsapat kategóriában 17., klasszikus menet kategóriában 8., klasszikus pom-pon nagycsapat kategóriában junior és senior korosztályban is 4. helyen zártak a csapatok. Junior flag kategóriában 6., senior flag kategóriában pedig 9. helyezést értek el.

Molnár Alexandra is jó pár éve erősíti a kodályos mazsorettek csapatát. – Nem először voltam Európa-bajnokságon. Táncosként és edzőként még különlegesebb megélni ezeket a pillanatokat. Csodálatos érzés látni a mosolyokat. Nem is a helyezések tesznek a legboldogabbá, hanem az, mennyi örömöt látok az arcokon. Magamról el is feledkezem, az számít, hogy a lányok jól érzik-e magukat a színpadon, sikerül-e a legjobb formájukat nyújtaniuk. Az utóbbi öt mazsorettes évemet táncosként és edzőként élhettem át, amelyet nem volt egyszerű összeegyeztetni az egyetemmel és a munkával. Korán reggel indultam, késő este értem haza, de az edzéseken mindig igyekeztem a maximumot nyújtani, hiszen hogy motiválhatná a lányokat egy fáradt és kedvetlen tanár? Azóta már két diplomát szereztem és számos magyar és nemzetközi mazsorettversenyen értünk el szép eredményt ezzel a csodálatos csapattal.

Gőbőlős Rebeka még 2004-ben kezdte el „forgatni a botot”, 2012 óta tagja a mazsorettcsoportnak. Vallja: befogadó, szeretetteljes közösség formálódott az évek alatt.

– Csoportvezetőm és táncostársaim segítségével rengeteget fejlődtem, sok helyre eljutottam külföldön és belföldön egyaránt. Kreatívak a táncaink, dekoratívak a ruháink. Külön öröm számomra, hogy már a fiatalabb generációnak is átadhatom a tudásomat.

A lányok a verseny után pihenőt tartanak, de augusztus elejétől újra megkezdődnek az edzések. Igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a mozgástechnika fejlesztésére, úgy látják ugyanis, hogy ebben „gyengébbek” a magyar csapatok a külföldieknél. Jövőre is szeretnének részt venni az Európa-bajnokságon, amelyet ezúttal Zágrábban rendeznek meg. Nagy vágyuk, hogy Szentpétervárra is eljussanak, ahol jövő szeptemberben szervezik meg az MWF Grand Prix nemzetközi versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában