pjongcsang

2018.03.06. 07:01

Tata büszkesége viszi majd a magyar zászlót a téli paralimpia megnyitóján

Kedden érkezik meg Pjongcsangba a tatai vak paralimpikon, Balogh Zsolt, és vezetője, Bocsi Bence is. Zsolt az első magyar, aki téli olimpiai kvalifikációt szerzett látássérült síelőként.

Kemma.hu/MTI

A tataiak büszkesége viszi majd a magyar zászlót

A tataiak büszkesége, Balogh Zsolt korábban arról is mesélt a Kemma.hu-nak, hogy hogyan irányítja őt vezetője a pályákon, és hogy milyen út vezetett el eddig a történelmi pillanatig.

Zsolt még 12 évesen tanult meg síelni, de számos sportágban kipróbálta már magát emellett is. A dél-koreai megméretésre egyébként majdhogynem az utolsó pillanatig készült a páros, ugyanis még február végén is edzőtáboroztak, méghozzá Hinterstoderben, hogy minél jobb formában utazzanak ki a játékokra.

Pjongcsangban három sportoló képviseli a magyar színeket. A műlesiklásban és óriásműlesiklásban induló Balogh Zsolt az első látássérült magyar sportoló téli paralimpián. Haladását vezetőként Bocsi Bence segíti, ő a hátán lévő hangszóróból adja társának az instrukciókat, valamint Lőrincz Krisztina, aki ülő-sífutásban és biatlonban áll rajthoz.

Balogh Zsolt látássérült alpesi síelő és vezetője Bocsi Bence a Magyar Sport Házában nem sokkal az indulás előtt (Forrás: MTI/Soós Lajos)

Mindannyian március 14-én fognak először versenyezni, Zsolt második versenynapja 17-e lesz. Ő fogja vinni a magyar zászlót is a paralimpia megnyitóján, március 9-én.

Repülőgépük hétfő délután fél ötkor indult Budapestről. Előtte még elbúcsúztatták őket a fővárosban, ahol Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) téli sportokért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy

a pjongcsangi téli paralimpiára kiutazó magyar sportolók elképesztően szerethetők.

Ahogy a csaladhalo.hu-n is olvasható, a B1-es, teljesen vak sportolók, amilyen Zsolt is, az alpesi sí sportágban ritkaságszámba mennek. A 2018-as játékokon Zsolt mellett mindössze egy szlovák versenyző tartozik ebbe a kategóriába. Ez viszont nem jelenti azt, hogy bármelyiküknek is garantált legalább az ezüstérem, hiszen teljesítményüket a B2-es, azaz aliglátó, valamint a B3-as, azaz gyengénlátó sportolókéval együtt értékelik egy ún. időmódosító szorzó használatával. Az időt mérő óra lassabban ketyeg, amikor B1-es versenyző halad a pályán.

Erre a módosításra azért van szükség, mivel pusztán a vezető hangját és instrukcióit követve értelemszerűen lassabban tud haladni egy vak versenyző, mint a megmaradt látását a pálya és a vezetője lekövetésében is hasznosítani képes sportoló. Ezzel együtt sem ritka, hogy a B1-es versenyzők is 60-70 kilométeres sebességgel száguldanak a lejtőkön és kerülgetik a pályát alkotó kapukat.

https://www.facebook.com/baloghzsoltsielo/photos/a.120497155205058.1073741827.120492895205484/197256120862494/?type=3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában