Kritika

2024.04.19. 13:06

Olvass, aztán társasozz, avagy a játék tudománya - könyvkritika

Most, amikor ki tudja, hányadik reneszánszukat élik a társasjátékok, igazán jól jön egy olyan könyv, ami eligazít azok világában. És hát ne feledjük, hogy a társasjáték mint kikapcsolódási, szórakozási forma gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a digitális forradalom csúcsán (?) vált újra nagyon népszerűvé. Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán Mit játsszunk? – Inspiráció és tudás a modern társasjátékok birodalmából című könyve a hasonló című, 2017-ben indult YouTube-os csatorna egyfajta írott változata, összegzése.

Pöltl Zoltán

A szerzőpáros arra törekedett a  Mit játsszunk?-ban, hogy a videómegosztón ez alatt a 7 év alatt kitárgyalt, bemutatott, kielemzett társasjátékok közül a legizgalmasabbakat, legérdekesebbeket és leginkább figyelemre méltóbbakat mutassák be. A könyvben ezen túl egyebek mellett a következő szempontok szerint írnak a társasokról: megosztó játékok, számítógépes játékokkal rivalizáló társasjátékok, tévhitek a társasjátékokról. 

Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán Mit játsszunk? – Inspiráció és tudás a modern társasjátékok birodalmából című könyve  2023-ban jelent meg
Mit játsszunk? Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán könyve segít dönteni
Forrás: Mit Játsszunk?/Facebook

A szerzők a játékszabályok lélektanáról, a társasjátékok etikettjéről, a munka és a játék ellenpontjairól, a vállalkozóknak szánt játékokról, a társasjáték-divatőrületről is külön fejezeteket írtak. A kötet talán legérdekesebb része, amikor Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán – talán az esetleges társasjáték-függőségre utalva – a „párkapcsolat kontra játék” témáról, illetve arról fogalmaznak meg gondolatokat, hogy jó nevelési taktika, hogy hagyjuk nyerni a gyereket a társasjátékban. Aki pedig még mindig nem érti, hogy mi a veleje, értelme egy ilyen könyvnek, annak álljon itt a két szerzőről pár adat. 

 

Győri Zoltán egyébként 2012-től foglalkozik társasjátékokkal, de eleve társasjáték-tervező és nem mellesleg vlogger is, továbbá csapatépítő programokban is részt vesz, valamint előadó és improvizációs színészként is dolgozik, de saját játékos módszertanának oktatója is. Győri-Nádai Réka, a Mitjatsszunkblog.hu social media menedzsere, játékmester, motivációs tréner önismereti előadó és számos rendezvényen vállalt már háziasszonyi szerepet. Emellett a Mit játsszunk? vlog kommunikációs, sajtómenedzsere. Egyszóval, aki rájuk bízza magát társasjátéktémában, az bizonyára nem téved el ezután ezen a területen, de valószínűleg egyéb tudás birtokába is jut.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában