Tata

2024.03.23. 09:39

Virágvasárnapi karikázó: ismét száz virágszálé lesz a Kossuth tér

A kenderkések és a hozzájuk csatlakozó műhelyek ismét megtöltik énekkel és női energiákkal a Kossuth teret Tatán. A virágvasárnapi karikázó, más szóval száz virágszál vasárnapja immár sokéves hagyomány a városban.

Kemma.hu

Március 24-én ismét a nők ereje tölti be majd a tatai Kossuth teret, hiszen eljött a virágvasárnapi karikázó ideje. Farkas Emőke és Kánya Réka irányításával a kenderkések, a pötörkések, a forgórázsások, valamint a csevergő Énekegyüttes idézi majd fel a tavaszi időszak jellemző táncait, szokásait. Karikázók, faluhossza járások éltetik majd a tavaszi megújulást, a hagyományokat, a megtisztulást.

Böjti karikázó Tatán, a Kossuth téren 2023. május 2-án virágvasárnapi karikázó
Avirágvasárnapi karikázó a böjti időszak egyik leglátványosabb programja, eseménye Tatán
Fotó: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

A böjti karikázó 11:15-kor kezdődik majd. A lányok, asszonyok előtte a felekezetüknek megfelelő virágvasárnapi istentiszteletre, misére ülnek majd be szép viseleteikben. 

A karikázó engedélyezett tánc volt

A böjt egyébként hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani, ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt, de zenekari kíséretük ezeknek sem lehetett, pusztán csak az ének volt illendő az elmélyülés időszakában. Így lesz ez most is, a hagyományokhoz híven a résztvevők énekelik azokat a dalokat, amelyekre táncolnak. Gyerekek, kamaszok, fiatal hölgyek, édesanyák, idősebb asszonyok kapaszkodnak majd össze a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában