Hagyomány

2023.04.02. 16:10

A nők ereje töltötte be a tatai Kossuth teret a böjti karikázón - VIDEÓ, FOTÓK

Április másodikán immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a száz virágszál vasárnapját Tatán.

Szalai Nikolett

Farkas Emőke és Kánya Réka irányításával a házigazda kenderkések, Gyurkó Erzsébet vezetésével a pötörkések, a Csevergő Énekegyüttes, valamint Szegvári Ildikó irányításával a forgórózsások együtt töltötték meg a Kossuth teret. Fontos tudni, hogy a virágvasárnapi mise és istentisztelet is különleges volt, hiszen a viseletbe öltözött résztvevők felekezetüknek megfelelően ilyenkor előbb templomba mennek, majd a téren találkoznak. Negyed tizenkettőkor pedig kezdődött maga a karikázó.

Ereje van ennek az alkalomnak, több szempontból is. A tavaszi időszak jellemző táncaival, a karikázókkal, faluhossza járásokkal éltetik  a hagyományokat, a tavaszi megújulást, megtisztulást a lányok, asszonyok. S csak a lányok, asszonyok. A közös éneklés is tisztítja a lelket, azt pedig száz lány és asszony mondhatja majd el, hogy milyen erőt is jelent, amikor ennyien egyszerre táncolnak és dalolnak.

Tényleg igaz, hogy mindenki a maga életkora tapasztalatával, női energiáival ad hozzá egy részt a száz(nyi) virágszál vasárnapjához, máshogy járja a kislány, mint a már sokat tapasztalt nagymama, máshogy énekel egy fiatal lány, mint egy második virágzását élő asszony. Mégis összekapaszkodnak, ezzel is szimbolizálva, hogy szükségünk van egymásra az életben is, és mindannyian tanulunk egymástól: a kicsi a nagytól, a fiatalabb az idősebbtől.

Csak a nők táncolhattak
A böjt hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani, ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt, de zenekari kíséretük ezeknek sem lehetett, pusztán csak az ének volt illendő az elmélyülés időszakában. Így lesz ez most is, a hagyományokhoz híven a résztvevők énekelik azokat a dalokat, amelyekre táncolnak.
Érdekesség, hogy 2020-ban a pandémia miatt nem tudták megtartani a karikázót, de az összefonódás akkor sem maradt el. Akkor a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola otthoni éneklésre hívott mindenkit. A felhíváshoz sokan csatlakoztak és küldték el saját felvételeiket, így állt össze a montázsvideó.

A karikázás előtt Farkas Emőke, a kenderkések vezetője köszöntötte a Kossuth térre látogatókat, kiemelte, hogy szeretné, ha ez az idei műsor most mindeni szívébe új tavaszt hozna.

Karikázni a böjti időszaktól egészen pünkösdig lehetett, viszont soha nem zene kíséri, hanem csak ének. Így volt ez most is, a hagyományokhoz híven a résztvevők énekelték azokat a dalokat, amelyekre táncoltak. A zárótánchoz bárki csatlakozhatott, a Bújj, bújj zöld ág sorait a Csevergő Énekegyüttessel együtt több százan énekelték kicsik és nagyok egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában