Biennálé

2024.03.02. 12:41

Erotikus növényfotókat is vár a zsűri, félmillió forint a fődíj

KERT/ész címmel hirdették meg a XXIII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé (EFB) pályázatát. A 2024-es kiírás a korábbiakhoz hasonlóan széles képzettársítási lehetőségeket kínál a művészeknek, hiszen akár erotikus fotókkal is lehet pályázni. Az eddigi pályázatokban résztvevők által beadott kompozíciók alapján kijelenthető, hogy nem a félmillió forintos fődíj, hanem vélhetően továbbra is az alkotás fantasztikus öröme hajtja majd a képek komponálóit.

Nem mindenki tudja, de az Esztergomi Fotográfiai Biennálé ötletgazdája, Balla András nem csak fotográfus, de kertépítő mérnök is. Ennek alapján talán elmondható, hogy már csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz témája az EFB-ének a kert, melyet ebben az évben a KERT/ész grammatikai szójátékkal is megtoldottak. (Balla kertekkel való kapcsolata művészeti pályafutása első periódusában már téma volt, amikor ösztöndíjasként olasz kertekről készített elbűvölő képsorozatot.) De hogy jön ide bármi, ami erotikus?

Az eredményhirdetés szeptemberben lesz Esztergomban erotikus
Erotikus fotókat is várnak. Az eredményhirdetés szeptemberben lesz Esztergomban

A biennálé nemrég közzétett 2024-es pályázatában többek között ezt olvashatjuk: „Minden 5 évnél nem régebbi, hivatalosan nem publikált, művészi indíttatásból készült fotográfiát várunk, ami kertben, kertről készült, és valamilyen módon beemeli az értelmezésbe a kert és az ember kapcsolatát, viszonyát. Rávilágít az ember felelősségére, felelősségvállalására vagy éppen felelőtlenségére, pusztítására. Megfogalmazza a kert szerepét, fontosságát a mai - egyre inkább virtuális - társadalom folyamatai közepette.”

Jöhetnek a biblikus jeleneteknek és az erotikus képek is

S ahogy Balla Andrástól a közönség megtanulhatta, a kert, mint olyan számos témának adhat keretet, lehet eleme, így például a legendáknak, biblikus jeleneteknek és az erotikának is. Ez utóbbi kapcsán így folytatják a kiírást:

„Érdekesek lehetnek erotikus növények fotói: menyecskeszem, nőszirom, kutyaszömörcsög, marok-murok stb. Robert Mapplethorpe: Flowers című sorozata például inspiráló lehet ebben a tárgykörben. Nyilvánvaló tény, hogy nincs kert kertész nélkül, de úgy is mondhatjuk, hogy nincsen kert ész és intelligencia nélkül.”

A pályázati anyagokat komoly szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus, mint elnök, Taskovics Dorka fotográfus, művésztanár, Balla András kertépítész, fotográfus, az EFB alapítója, Szűcs Gábor kert- és tájépítész mérnök és Hamarits Zsolt Balogh Rudolf-díjas fotográfus, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke. Nevezni május 10-éig lehet, a zsűrizés május 25-én, a kiállítás megnyitója és az eredményhirdetés szeptember 6-án lesz. Az EFB XXIII. kiállítására az esztergomi Vármúzeumban kerül sor, melyet később a Pesti Vigadóban és a dunaszerdahelyi Kortárs Galériában is bemutatnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában