Jubileum

2023.07.19. 18:36

Tízéves lett az Esztergom belvárosában lévő Tár-Lak Szalon

Túl azon, hogy fennállásának tízéves évfordulóját ünnepelte, az esztergomi Tár-Lak Szalon július 19-én egyben annak az örömnek is hangot adtak az eseményen elhangzó méltatásban, hogy ez a klasszikus értelemben vett polgári, avagy civil közösség Esztergom képzőművészeti életének egyik legaktívabb intézménye. A tíz évről számot adó szívhez szóló beszédben Romanek Etelka, vármegyénk közgyűlésének alelnöke idézte fel a galéria éveit.

Pöltl Zoltán

Több mint száz kiállításnak, művészeti eseménynek adott otthont a galéria eddig

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Romanek Etelka ünnepi köszöntőjében többek között elmondta, hogy az idén tízéves Tár-Lak Szalon két igazán nagy értékkel gyarapította Esztergomot: a belváros szívében egy új, aktív, hónapról-hónapra friss kiállítási anyagot bemutató galériával és egy polgári közösség számára kedves, befogadó kerettel. A beszédben természetesen elhangzott, hogy a szalon az elmúlt egy évtized alatt, több, mint száz kiállításnak, művészeti eseménynek, programnak adott helyet. 

Romanek Etelka egy ponton kiemelte: A galériatulajdonos, Soós Kadocsának köszönhetően a közönségnek olyan helyre van itt lehetősége belépni, ahol el lehet gondolkodni a képzőművészet fölött és ezeket a gondolatokat másokkal is meglehet osztani. Így Esztergom egy kis kulturális szigete lett ez a hely, mely kultúrateremtővé vált. Az alelnök hozzátette: Ez a galéria segített és segít most is abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és megállva, töprengjenek a látogató számára szép, új, rácsodálkozást, elgondolkodtató adó művek mentén. A méltatásban elhangzott: Itt a képzőművészet olyan irányát tárják az érdeklődők elé, amely elmélyít, gondolatot ébreszt és ezáltal ünnepet varázsol a mindennapokba. Romanek Etelka arról is beszélt, hogy a szalon tulajdonosa, Soós Kadocsa szolgálatnak és hivatásnak tekinti a galéria működtetését, hiszen egész életében fontos helyet foglalt el számára a művészet.

 A beszédből kiderült, hogy a galériavezető 2008-ban költözött Tatáról Esztergomba, ahol rövid időn belül több helyi családdal baráti kapcsolatba került, s bekerült a város kulturális életébe. Ez a befogadó környezet adta az ötletet, hogy létre kell hozni egy képzőművészeti intézményt, ahol a városban és környékén élő sok alkotó kiállíthat és egyéb kulturális események, baráti rendezvének is helyet kapnak a Simor János utcai patinás épületben, mely most a tízéves jubileumi eseményen zsúfolásig megtelt.

Nagy nevek a galériában
A Tár-Lak Szalon jubileumi ünnepségén felsorolták, hogy kik voltak azok, akik munkájukkal mindvégig segítették az intézményt. Mellettük elhangzott a több, mint száz nevet tartalmazó lista, melyen azok szerepeltek, akik kiállítottak a galériában. Ezek között a művészek között volt Andráskó István, Andráskó Péter, Balla András, Bangó Miklós, Barcsay Tibor, Brassai Gabriella, Bugyács Sándor, Deim Pál, Einczinger Ferenc, Huszárik Zoltán, Jankovics Marcell, Kókay Krisztina, Sipeki Gyula, Tamási Péter.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában