Évadzáró

2023.07.10. 09:14

Észak-Komáromban Béhr Márton kapta meg a Ferenczy Anna-díjat

Évadzáró társulati ülést rendeztek a Komáromi Jókai színházban, ahol Gál Tamás igazgató és Varga Emese, a színház művészeti vezetője foglalta össze az elmúlt év legfontosabb eseményeit. Emellett a színház dolgozóinak elismerése, a Ferenczy Anna-díj is gazdára talált.

Kemma.hu

Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat

Forrás: Komáromi Jókai Színház

Fotó: Komáromi Jókai Színház

Ebben az évadban ünnepelte a színház fennállásának hetvenedik évfordulóját. Októberben a város köszöntötte a színházat, valamint volt és jelenlegi művészeiket. Februárban rendezték meg a Hetvenkedünk! Gálát, ahol a jókais generációk léptek színpadra. A jubileumi évad egyik kiemelt eseményeként a teátrum megrendezte az I. Kisebbségi Színházi Fesztivált, amelyet ezentúl kétévente megismételnek.

A társulat tagjai egyénileg is szép sikereket értek el, Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás, Jászai Mari-díjat vehetett át Mokos Attila. Utóbbi nem sokkal később a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő díját is átvehette a Slnko v sieti (Nap a hálóban) gálán.

A színházat veszteségek is érték. 2022 decemberében elhunyt Ferenczy Anna, a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt (ő volt az alapító generáció utolsóként távozó tagja). 2023 januárjában Szentpétery Arankától búcsúzott a színház.

Az is kiderült, az ünnepi évadban 158 előadást játszott a színház, ebből 130 saját produkció volt. Az előadásokra 39 404 néző vásárolt jegyet.

A következő évad nagyszínpadi produkciói a következők lesznek: Koldusopera, Mefisztó, Úri muri, Föltámadás. A gyerekeknek a Hapcikirály című mesét ajánlják, míg vendégelőadás is érkezik a színházba: a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház a Táncórák című darabot adja elő.

A színház igazgatója röviden néhány fontosabb műszaki, szervezési kérdésről is beszámolt: mint mondta, több évtized után rendezni tudták a műhely helyzetét, amely eddig a megfelelő engedélyek nélkül működött, új raktárt szereztek, befejeződött a színházépület összes ablakának a cseréje, a megye támogatásával előkészítették a teljes tetőcserét. A tervek szerint rövidesen az összes reflektort kicserélik a nagyteremben, emellett akadálymentesítik a színházat – amely a felvidéki színházak közül elsőként csatlakozott az autistabarát intézmények hálózatához is.

Az évadzáró társulati ülésen a színház társulatának és dolgozóinak a szavazatai alapján Béhr Márton kapta a Ferenczy Anna-díjat: az évad legkiemelkedőbb alakításának járó „házi elismerést” a fiatal színművész Franci (Külváros) és Boka (A Pál utcai fiúk) megformálásával érdemelte ki.

A Komáromi Jókai Színház művészeivel a nyári szünet után legközelebb augusztus 22-én találkozhat a közönség, amikor a városi művelődési központtal közösen népszerűsítik az új évad darabjait a Bérletek éjszakáján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában