Évforduló

2023.02.07. 11:42

Hetvenkedtek a Jókaiban

Hetvenkedünk! címmel az elmúlt hétvégén gálaműsorral ünnepelte jogelődje, a Magyar Területi Színház megalakulásának 70. évfordulóját a Komáromi Jókai Színház. A Magyar Területi Színház 1953. január 31-én tartotta első bemutatóját: Urbán Ernő Tűzkeresztség című színművével mutatkozott be a közönség előtt. Egyebek mellett erre az eseményre emlékeztek a gálával.

K. D.

A Matusek–Béhr alkalmi rapduó is nagy sikert aratott

Fotó: D. E.

A műsorban a „jókais generációk” léptek színpadra: a jelenlegi társulati tagok mellett olyan művészek vállalták a szereplést, akiknek pályája a kilencvenes évektől napjainkig hosszabb vagy rövidebb ideig összefonódott a Jókai Színházzal. Emellett teret kaptak a pályakezdő fiatalok is, akik éppen most élnek az első lehetőségeikkel a komáromi színpadon. 

Az est kezdetén Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója elevenítette fel a fontosabb színháztörténeti eseményeket, majd Czajlik József, a kassai Thália igazgatója köszöntötte a jubiláló testvérintézményt József Attila A Dunánál című versével. A fenntartó, Nyitra megye üdvözletét Becse Norbert megyei képviselő tolmácsolta. 

Legendás művészeket veszítettek

Az elmúlt hónapokban az utolsó olyan színművészeket is elvesztettek, akik tevékeny részesei voltak a szlovákiai magyar hivatásos színjátszás második világháború utáni újraindításának. Decemberben elhunyt Ferenczy Anna, a MATESZ alapító tagja, aki 1952-től egészen 1989-es nyugdíjba vonulásáig a komáromi társulat vezető művésze volt. Pár hete Szentpétery Arankától búcsúztak, akinek pályafutása az Állami Faluszínház magyar tagozatában indult 1953-ban, majd ennek megszűnése után, az 1959/60-as évadtól Komáromban folytatódott. 

A gálaműsor ízelítőt adott a színház egykori előadásaiból, megidézte a fellépő művészek legkedvesebb alakításait. Többen kiléptek a megszokott szerepükből: méltán aratott sikert a Figaro áriájával érkező Fabó Tibor vagy a Krúbi Dobd fel magad! című dalát megszólaltató Matusek–Béhr alkalmi rapduó. Emellett a közönség élő videókapcsolaton keresztül bepillanthatott a kulisszák mögé, kapott egy kis ízelítőt a színművészeknek címzett „rajongói levelekből”, több fellépő pedig apró személyes történeteket is megosztott a nagyérdeművel. A házigazda szerepét Hostomský Fanni és Béhr Márton játszotta, a műsort Olasz István, a komáromi társulat vezetője és Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a színház korrepetitora állította össze. 

 

Címkék#gála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában