Kiállítás

2023.06.01. 13:31

Már csak holnap látogatható az egyedi, grafikai installációkból készült kiállítás Lábatlanon

Hatvanhárom Neszmélyen tanuló grafika szakos diák nyolcvanhárom alkotása látható a tanévzáró lábatlani kiállításon.

Fenyvesi Károly

A tárlaton mintegy nyolcvanhárom, a különböző grafikai technikákat is bemutató alkotást tekinthetünk meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: Fenyvesi Károly

A neszmélyi Launai Miklós Református Iskola művészeti szakgimnáziuma grafika szakos diákjainak tanév végi kiállítása tekinthető meg június első péntekéig a Gerenday Közösségi Házban. A tárlat megnyitóján részt vett a tatabányai zeneiskola korábbi igazgatója, a napjainkban már nyugdíjas Dezső Marianna és Teller Péter, Lábatlan polgármestere is. A mintegy másfél száz megjelentet a házigazda közösségi tér vezetője, Szabó Ildikó üdvözölte, majd az iskola igazgatója köszöntötte. Dörömbözy Margit többek közt arról szólt, hogy a harminckét éve átadott intézményük épületét Makovecz Imre tervezte. Diákjaik nem csak a továbbtanulásban, hanem az élet megannyi területén is sikeresek. Továbbra is várják a művészetek iránt fogékony tanulók jelentkezését.

A hatvanhárom diák nyolcvanhárom alkotásából rendezett kiállítást a Lábatlanon élő és alkotó A. Bak Péter festőművész nyitotta meg. A Corvin-díjas alkotó többek közt arról szólt, hogy a szaktanárok remekül megrendezték a sokarcú, izgalmas tárlatot. A grafikáról első hallásra a döntő többségnek a ceruzával (grafittal) készített rajzok jutnak az eszébe. Pedig a gyűjtőszó keretébe tartoznak az egyedi rajzok mellett a többpéldányos, azaz sokszorosított alkotások is. Már hosszabb ideje a számítógépes grafika is elterjedt. 

Az úgynevezett alkalmazott grafika mindig valamilyen meghatározott gyakorlati feladathoz kötődik, mint például a könyvek, egyéb kiadványok díszítése, illusztrálása, a különböző méretű plakátok, a kereskedelmi nyomtatványok elkészítése. A kiállításon többek között láthatók rajzszénnel készített portré tanulmányok, csendéletek, drapéria tanulmányok, akril, tempera és akvarell képek is. A nagyon gazdag kiállítási képet (is) izgalmasan színesíti például papírmetszet, egyszínű és több színben elkészített linómetszet, színezett tusrajz, kézzel készült egyedi reklámterv és számítógépes grafika. A fotográfia műfaja is képviselve van a tárlaton egy különleges technikával létrehozott sorozattal. A megnyitót követően sokan rácsodálkoztak Nagy Zsolt tanár két installációjára, amelyek posztamenseken láthatók.

Örömfestés

A Bak Péter külön is felhívta a figyelmet a kiállító tér belső termében egy jelképes kútnál megtekinthető színes képfolyamra. Mint mondta, a rendezők kreativitást dicséri a több diák közös örömfestése, jól lazítja a kiállítás szigorát. A festőművész összegzése szerint sok tehetséges diák szép összképű tárlatát láthatjuk június 2-ig a lábatlani Gerenday Közösségi Ház kiállítótermében, egészen kiváló munkákkal is. Az ifjú diákok képzőművészeti jövője még bizonytalan, de már elindultak egy érdekes világ felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában