Kötetbemutató

2023.05.28. 08:38

Új könyvéről mesélt a Tatabányán is élő József Attila-díjas költő, Győri László

Aki ha voltam címmel a közelmúltban megjelent egybegyűjtött kötetének bemutatóját tartották a Bánhidai Alkotó Ház udvarán. Kakuk Tamás, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány elnöke faggatta a József Attila-díjas írót, egykori mesterét.

Kemma.hu

Kakuk Tamás és Győri László a kötetbemutatón

Forrás: bah39.hu

Fotó: Dallos

A költő csaknem másfél évtizedet élt és dolgozott Tatabányán. A József Attila Megyei Könyvtár mellett az intézményben megalakított irodalmi kör műhelymunkáját irányította és több ifjú helyi versírónak segített a pályakezdésben. 

Győri László elmondta: a Magyar Napló Kiadó kérte meg, hogy szeretnének összeállítani egy, az életművét összefogó kötetet, amelyben régi és új versek is helyet kaptak. Sokat alakítja írásait, de ha határidő van, akkor el tudja engedni azokat. Így volt ez a mostani kötet kapcsán is, amely hatszázötvenhat oldalon kronológiai sorrendben fogja össze a lírai életmű eddigi kilenc kötetét és az 1942-ben született költő új irodalmi folyóiratközléseinek válogatását. 

József Attila nagy hatással volt rá. Születésnapomra című verse többször megihlette, s hasonló köszöntéseket többször is írt életében. Felvillantotta egyetemi éveit, ekkor már
megjelentek versei. Barátja volt volt Bella István, József Attila-díjas költő, akivel Kakuk Tamás is találkozott egy kávéházban. Győri László felolvasott néhány verset a legújabb kötetből, szó volt a szövegek „újrahasznosításáról”, s arról is, hogy jövőre újabb kötetet jelenik meg.

Győri László életpályája 

Szülei: Győri Pál és Győri Dani Julianna. Középiskolai tanulmányait a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban, valamint az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte el. 1960–1966 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-könyvtár szakos hallgatója volt. 1964 óta publikál. 1964–1965 között a Tiszta szívvel című egyetemi folyóirat rovatvezetője volt. 1966–1972 között Salgótarjánban, Kaposvárott, 1972-1980 között Tatabányán, 1980–1981 között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban volt könyvtáros. 1974–1980 között a tatabányai Új Forrás szerkesztőbizottsági tagja volt. 1981 óta a Központi Sajtószolgálatnál újságíró. 1994 óta az 56–os Intézet könyvtárosa. Díjai: Radnóti–díj (1977), Komárom megye művészeti díja (1981), József Attila–díj (1992), Szépíró–díj (2010). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában