Születésnap

2023.04.16. 11:28

6000 programmal és 3,5 millió látogatóval zárult A Vértes Agorája első évtizede +FOTÓK

Tíz évvel ezelőtt robbant be Tatabánya kulturális életébe a Vértes Agorája. A tizedik születésnapi partit pedig április 15-én, szombaton délután szervezték meg, megidézve az eltelt évtized jeles pillanatait, s bemutatva az új arculatot is.

Kemma.hu

Csillagokkal is ünnepelte a 10. születésnapját A Vértes Agorája

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Három napig állt a bál 10 évvel ezelőtt, 2013. április 6-án a megyeközpont felújított közművelődési intézményének nyitóünnepségén. Óriási érdeklődés kísérte az 1985-től Közművelődés Házaként működő komplexum újranyitását. Az akkori vezetés vállalásai között szerepelt, hogy a városrészek bekapcsolásával nyüzsgő kulturális piactérként működjön az épület, s az itt élők számára fogalommá váljon A Vértes Agorája

A modern infrastruktúra mellett egy kiváló szakmai vezetőre is szükség volt Salamon Hugó személyében. Megannyi különleges programot, felejthetetlen élményt kínáltak a városrészi művelődési házakkal karöltve. A tizedik születésnapon is számított a látogatókra az Agora csapata.

A zord időjárás, az eső néhány programelemet elmosott ugyan, de így is többféle esemény várta az érkezőket. Délután kettőkor a Firebirds cirkuszi előadásával indult az ünnepi program, majd Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncertjén tapsolhattak a legifjabbak. A zenei csemegét követően kiváló lehetőség nyílt a családoknak arra, hogy a Tatabányai Múzeum tereit, állandó kiállításait is megcsodálják.

Pákai Ernő, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője ezt követően elsősorban azokhoz szólt, akik korábban dolgoztak az Agorában. Az aula közepén egy vörös szőnyeg rejtette azokat a csillagokat, amelyeken felsorakoztatták a nevüket. Az Agora Boulevard leleplezését követően a játékos kedvű résztvevők kitölthették az Agora Kvízt, ahol sok érdekes információt tudhattak meg a tíz éves intézményről. 

Új arculattal ünnepelt a 10 éves Agora

Születésnapja alkalmából megújult az intézmény jelképrendszere. Dinamizmust, sokszínűséget, folyamatos megújulásra törekvést és összetartó csapatot igyekszik jelképezni, amely az utóbbi tíz évben a társaságot és annak intézményeit jellemezte – olvasható az intézmény sajtónyilatkozatában. 
Az új jelképrendszer bevezetésének célja az Agora Nonprofit Kft. intézményeinek; a Vértes Agorája és a településrészi művelődési házak egységességének hangsúlyozása. A Vértes Agorája mellett a József Attila Művelődési Ház, a Széchenyi István Művelődési Ház, a Puskin Művelődési Ház és a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon is egységes, harmonikus megjelenést kapott.
Az embléma felfelé mutató csúcsos formája egy stilizált felfelé mutató nyíl, ami a folyamatos fejlődés és megújulás igényének kifejezéseként a „mindig jobbat, mindig többet” vizuális üzenetét hordozza. 

A születésnapi torta érkezése előtt Lusztig Péter alpolgármester mondott köszöntőt. Felidézte az egykori Közművelődés Háza építését, kiemelte Salamon Hugó tevékenységét, aki kétszer is vezette a házat, s méltatta azt az építészeti bravúrt, amelynek eredményeként a szürke épületet modern köntösbe öltöztették, s a külső megújulásával a szakmai munka is új lendületet kapott. 

Agora logó
Az új logó letisztult, mégis színes
Forrás: avertesagoraja.hu

Kisfilm villantotta fel az elmúlt évtizedet, amely hatezer programot, 3,5 millió látogatót takart, majd a volt, és jelenlegi vezetőket szólították. Lukács Zoltán ügyvezető mellett Seffer Edina, szakmai vezető és Salamon Hugó is színpadra lépett. Nem tudott részt venni a programon Sámuel Botond, aki korábban kilenc évig vezette az intézményt.

Bemutattak egy kisfilmet is arról, hogy miként ünnepelték a házban jelenleg működő csoportok a születésnapot. A bejátszásban már megjelentek az új arculati elemek, és a szlogen is: Közösségre hangolva! Nagy sikere volt az epres-csokis tortának, majd a Kiscsillag koncertje zárta a születésnapi eseményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában