Tánc

2022.12.12. 19:46

Eltáncolták a Karácsonyi éneket a Puskinban a silhouette-esek - fotók

Az oroszlányi székhellyel működő Silhouette Balett ismét karácsonyi témájú előadással örvendeztette meg a nézőket a megyeszékhelyen. Ezúttal a Puskin Művelődési Házban elevenedett meg a Karácsonyi ének. Az oroszlányi tehetségek lenyűgözték a nézőtéren ülőket. 

S. G.

Jelenet a Karácsonyi énekből

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár

A bonyolult történet kiváló koreográfiával elevenedett meg Csáky Mária többszörös nívódíjas balettpedagógusnak köszönhetően. Remek volt a zene, és elképesztő volt látni, hogy a gyermekek és fiatal felnőttej milyen fegyelmezetten, ugyanakkor kellő bájjal és tudással táncolta el a szerepét. Az óriási díszleteket mozgatása sem vonta el a figyelmet, amikor a színpad előterében a főhősök játéka zajlott. 

Charles Dickens angol író klasszikus regénye 1843-ban íródott. A történet főszereplője az uzsorás, a fösvény, lelketlen milliomos, aki utál minden szépet és jót, sőt a karácsonyi ünnepeket és az arra való készülődést is egyenesen gyűlöli. Egyik éjszaka megjelenik házában hét évvel korábban elhunyt üzlettársának a szelleme, aki életében ugyanolyan lelketlen volt, majd még karácsony előtt három másik szellem is meglátogatja.

Tehetségcentrum 
Az idén jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem Előkészítő Balett Stúdiója új oktatási programot indított, melynek részeként két vidéki helyszínen, így Oroszlányban is nyílnak az egyetemi tanulmányokra előkészítő tehetségcentrumok. Az oroszlányi kurzusokat a Silhouette Balettnél tartják, ahol Csáky Mária többszörös nívódíjas balettpedagógus, valamint Szitt Melinda balettmester oktatásával várják azokat a 6 és 9 év közötti gyerekeket, akik a balettot felsőfokon szeretnék elsajátítani.

Az első, az elmúlt karácsonyokat idézi, az uzsorás szomorú gyermekkorát. A következő az unokaöccse és alkalmazottja otthonát. A harmadik, a jövő karácsonyainak szelleme pedig a fösvény jövőjét mutatja, ha nem változtat viselkedésén. Ez a szellem a legfélelmetesebb, mutat egy letakart halottat, akiről senkinek nincs egy kedves szava, s halálán mindenki örvend. A legnagyobb sokk akkor éri, amikor észreveszi, hogy a senki által nem szeretett halott valójában ő maga. Miután felébred megváltozik az átélt élmény hatására, kedves, jólelkű emberré válik. 

Hatalmas taps volt a megható premieren a nézők fizetsége. Harminckettő fiatal mutatta be a darabot, a legifjabb nyolc, a legidősebb tizennyolc esztendős. Lenyűgözőek voltak a maszkok, a frizurák is. A csodálatos sminkeket Chlebda Inez, volt Silhouettes növendék, a frizurákat két tehetség édesanyja, Koleszár Anita, és Péter Hajni fodrász készítette.  A darabot legközelebb Oroszlányban mutatják be december 18-án, vasárnap 18 órakor a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában