Megemlékezés

2022.04.09. 19:34

A magyar történelem elfeledett, sötét időszaka elevenedett meg Komáromban

A felvidéki magyar kitelepítettekről emlékezett meg a Kecskés László Társaság és Komárom Város Önkormányzata a Monostori Erőd falán elhelyezett emlékműnél.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Komárom

Fotó: Radics Gábor

A második világháborút lezáró, 1945. potsdami konferencián megállapodás született többek között arról is, hogy a háborúból győztesként kikerült, újonnan alakult Csehszlovákia etnikai egységesítését kölcsönös lakosságcserével valósítja meg. Az első marhavagonok 1947. április 12-én indultak meg, amelyek a kitelepített magyar családokat szállították át Magyarországra, később pedig cseh területekre.  

Tóth Bertalanné, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár köszöntötte a megjelenteket a Monostori Erődben, majd Nagytiszteletű Máté László egyházmegyei főjegyző, a Komáromi Református Egyházközség lelkipásztora a Zsoltárok könyvéből felolvasott bibliai ige alapján hirdette a megemlékezés és vigasztalás szavait. 

Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című monodrámájából Gál László, Latinovits díjas versmondó mondott el egy részletet, majd dr. Molnár Attila polgármester és a Kecskés László Társaság tagjai közösen koszorúzták meg az emlékművet. 

A felvidéki magyar kitelepítettek emlékműve a Monostori Erődben
Forrás: Gál László

A megemlékezést követően Nemes Andrásnétól, a Kecskés László Társaság elnökétől megtudtuk, hogy a felvidéki kitelepített és deportált magyar családok emlékét a továbbiakban is őrizni szeretnék. Fő céljuk, hogy különböző rendhagyó történelemórák és egy animációs film jóvoltából a fiatal korosztállyal is megismertessék a történelem ezen részét, melyről méltatlanul keveset írnak a történelemkönyvek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában