Emlékek

2022.02.06. 07:03

Bánhida ikonikus hangja, a 81 éves Anna néni 16 év után búcsúzik a dalkörtől

Tizenhat év után búcsúzott a Bánhidai Szlovák Dalkörtől Krupánszki Lajosné. A csapat apró ajándékokkal kedveskedett, Anna néni pedig vacsorával és süteményekkel lepte meg énekestársait.

Sugár G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A dalkör csütörtökönként próbál a Szlovák Házban. Legutóbb rendhagyó összejövetelt tartottak: Krupánszki Lajosné Hlogyik Anna tizenhat év után elbúcsúzott a csoporttól.  Amíg gyülekeztek, beszélgettünk Krupánszki Lajosnéval, a dalkör vezetőjével, Ambrus Lajosnéval, valamint Ötvös Ferencnével. 

– Elfáradtam, nyolcvanegy éves vagyok már – válaszolta arra a kérdésemre Anna néni, hogy miért búcsúzik a csapattól, majd felcsillant a szeme, és elkezdte mesélni élményeit. Ötvös Ferencné egy füzettel is megajándékozta, amelyben fel vannak sorolva a nevezetes dátumok, fellépések. Felejthetetlen élmények gyűjteményét rejtik a jegyzetek. 

– Nagyon sok kellemes élmény köt össze bennünket – meséli Anna néni. – Voltunk a határon túli településeken, minősítő versenyeken. Talán a legemlékezetesebbek azok voltak, amikor arany minősítéssel térhettünk haza. Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Lehajtott fejjel, könnyes szemmel folytatta: amikor visszaadta a „kincstári” viseleteket, és hazament, az üres szekrények láttán elszorult a szíve. 

Közben megtelt a próbaterem. Anna néni mellé állt a dalkör vezetője, valamint a legifjabb tag egy csokor virággal. Megköszönték a közös munkát, élményeket, majd elhangzott egy kedves vers, és átadták az elmúlt több mint másfél évtizedet felidéző fényképalbumot illetve egy CD-t. Anna néni meghatódva állt, majd ő is búcsúzott egy kedves beszéddel. Elhangzott: Anna nénire tiszteletbeli tagként számítanak a jövőben is. A lemezjátszón pörögtek a szlovák dallamok, és közben érkeztek a finom falatok. „Na zdravie!”, azaz egészségére, hangzott, miközben koccintottak. 

Siroka Dunajszka voda a kedvencük - Kedvenc dalukról kérdeztem a hölgyeket. Egyszerre jött a válasz: Siroka Dunajszka voda, Széles a Duna vize. Bánhidai himnuszként emlegetik, amelyet nemcsak akkor énekelnek el, amikor átkelnek a folyón. Repertoárjuk nagyon sok dalt rejt. A kottagyűjtemény rendezett, mindenkinek beszámozott mappája van, főként szlovák énekekkel. Több kottagyűjteményből dolgoznak már. A dalkör huszonhárom taggal működik. A legifjabb énekes 61, a legidősebb 84 esztendős. A harmonikásuk, Csanálosi László tizenöt éve kíséri őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában