örök érték

2020.10.20. 06:45

Prokopp Mária életrajzi könyvével halhatatlan lett

Száznál is többen gyűltek össze a Prokopp Mária művészettörténész életéről szóló kötet, a Perpetuum mobile bemutatóján október 15-én, az esztergomi volt Vármegyeháza dísztermében.

Pöltl Zoltán

Prokopp Mária fogadja a köszöntéseket és gratulációkat a könyvbemutatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az országos jelentőségű és európai hírű, esztergomi tudós tisztelői abban a szerencsés helyzetben lehettek ekkor, hogy az elsők között vásárolhatták meg az Ézsiás Erzsébet által írt könyvet, sőt azt dedikáltathatták a címmel jól jellemzett főszereplővel, Prokopp Máriával.

81 éves kora ellenére az egész élete alatt rá jellemző rendkívüli agilitással, életkedvvel és magas szellemi erővel rendelkező Prokopp Mária kötetének híre nem véletlenül vonzott sokakat a könyv esztergomi bemutatóján, a neves professzor asszony széles körben népszerű, ennek megnyilvánulása volt tapasztalható ezen az október 15-ei esztergomi ünnepségen.

Prokopp Mária fogadja a köszöntéseket és gratulációkat a könyvbemutatón
Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

A volt Vármegyeháza dísztermében szinte minden ülőhely foglalt volt, amikor a rendezvény elindult, melynek összekötő egyházzenei betéteit Pál­mai Árpád egyházzenész énekelte. A város részéről Erős Gábor alpolgármester tolmácsolta Hernádi Ádám polgármester köszöntő szavait, melyekben többek között azt fogalmazta meg Prokopp Máriáról, hogy ő egy olyan személyiség, akiről közismert családnevének jó híre, munkásságának eredményei, Esztergom iránti olthatatlan szeretete, hivatásában való kimagasló érdemei, elismerései, díjai.

A polgármester üzenetében hozzátette: Prokopp Mária élete egy misszió, mely azért kiemelkedően fontos, mert nemcsak a művészettörténet professzora, de a haza iránti lelkesedésben, a magyarság iránti odaadásban, a keresztény szolgálatban is kiemelkedő egyéniség, aki életrajzi könyve megjelenésével halhatatlan lett.

A Perpetuum mobile című könyv bemutatását Schmöltz Margittól, az esztergomi könyvtár igazgatójától hallhatta a közönség, aki az új kiadványról egyebek mellett elmondta, hogy az a Magyar Tudósok-sorozat része, melyben többek között Vízy E. Szilveszter agykutató, Náray-Szabó Gábor kémikus és Freund Tamás neurobiológus neve szerepelt. Az értő felvezetésekkel tagolt kötetben tulajdonképpen Prokopp Mária hangja szólal meg. Az olvasót hamar magával ragadja a mesélő hatalmas tudáskincse, lenyűgöző művészettörténeti felkészültsége.

A könyv borítóján az európai hírnevet is jelentő Botticelli-szekkó
Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

Mértékletesség a könyvborítón

A Perpetuum mobile című könyv borítójának tervezője, Madarassy István szobrászművész az október 15-ei bemutatón szintén felszólalt. Mint mondta, Esztergomban, a királyi vár Vitéz János studiolójában található szekkók közül az a Mértékletesség című, mára Botticellinek tulajdonított festmény került a könyv borítójára, melynek kutatását, elemzését évtizedek óta végezte Prokopp Mária. Madarassy azzal indokolta ezt a választást, mert ez a freskó méltó jelképe és visszatükröződése az esztergomi professzor asszony tudásának és habitusának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában