kultúra

2020.02.14. 20:02

Búcsúzik az esztergomi rendezvény, ahol Pál Feri atya és Zacher Gábor is mesélt

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozata tizenöt év után véget ér. A könyvtárigazgató, az estek ötletazdája elismerést is átvehetett az utolsó programnapon.

Walczer Patrik

Popovics György átadta a díjat Kovácsné Várady Eszternek

Forrás: Facebook/Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Tizenöt esztendő után véget ért az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések című rendezvénysorozata, melyet Kováts­né Várady Eszter igazgató hívott életre.

A sorozat a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendett. Több mint százötven vendég fordult meg a könyvtárban az évek során: az érdeklődők találkozhattak például (a teljesség igénye nélkül) Erőss Zsolttal, a 2013-ban elhunyt hegymászóval, dr. Zacher Gábor toxikológussal, Bán János és Lackfi János írókkal, Pál Feri atyával és Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal is, illetve Fa Nándor vitorlázóval, vagy épp Fábry Sándorral.

Megfordult még a rendezvényen mások mellett Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, Nacsa Olivér humorista, Zólyomi Zsolt, az ismert parfümőr, Novotny Zoltán sportriporter-sportújságíró, Görög Ibolya protokollszakértő és Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is.

Kovátsné Váradi Eszter igazgató asszonyt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a több évtizedes, a kultúra területén végzett értékteremtő és értékközvetítő tevékenységéért elnöki elismerésben részesítette, számol be a megyei önkormányzat Facebook-oldalán.

Popovics György átadta a díjat Kovátsné Várady Eszternek (Fotó: Facebook/Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat)

A színészházaspár mesélt utolsóként

A február 10-i hétfői, utolsó rendezvény vendége Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművész volt. A házaspárral Bánhidy Vajk moderátor beszélgetett.Az utolsó vendég Szűcs Nelli és Trill Zsolt, a népszerű színművész házaspár volt. A pár Kárpátaljáról származik, egymástól 5 kilométerre lévő faluból, mégis Kijevben, 17 évesen találkoztak először a színiiskolában. Azóta az élet minden területén folyamatosan együtt vannak, ugyanis elhagyva a családi házat mint a Nemzeti Színház vezető színészei, a színpadon is sokszor játszanak együtt. Zsolt mindenkit elszórakoztat fanyar humorával, de a legjobb közönsége sok év házasság után is Nelli, aki nagyokat kacag a poénjain. Azt mondják, ez a jó párkapcsolat egyik titka.

Szűcs Nelli és Trill Zsolt Bánhidy Vajkkal (bal szélén) beszélgetett esztergomi élményéről is mesélt (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Szűcs Nelli és Trill Zsolt 1993-ban diplomázott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Mindketten a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartoznak, pályafutásuk a kezdetektől – lassan harminc éve – összefonódik a színház­alapító-rendező Vidnyánszky Attilával.

– Amikor először találkoztunk, mi elsősök voltunk, ő harmadéves rendező szakon Kijevben, és ugyanannyit, ha nem többet foglalkozott velünk, mint a tanáraink. Nagyon jól ismer minket – fogalmazott Szűcs Nelli.

Beregszász után Debrecenbe kerültek, és most a Nemzeti Színház színészei. Ha valakivel megismerkednek és beszélgetnek, valahogy mindig a színházhoz lyukadnak ki. Mert ami nekik jó, azt másoknak is át akarják adni. Debrecenben már Trill–Szűcs bérletként emlegették a mániájukat. Rengeteg embert agitáltak, hogy „gyertek, ez a ti színházatok, mi csak bekerültünk ide, de ti itthon vagytok!”

Esztergomi élményeikről is beszámoltak a jelenlévőknek: 1998-ban az Esztergomi Várszínházban eláztak a Dekameron című előadáson. Most a Nemzeti Színházban a Tartuffe című darabban játszanak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában