programok

2019.04.19. 15:30

A közösség igazi motorja a naszályi művelődési ház vezetője

Naszályon minden hónapban történik valami. Ha mégsem történne, akkor Tóth Anikó, a művelődési ház és az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) vezetője tesz róla, hogy történjen...

Petrik József

Naszályon minden hónapban történik valami. Ha mégsem történne, akkor Tóth Anikó tesz róla, hogy történjen.

Tóth Anikó 2000-től vezeti a helyi művelődési házat, majd megalakulása óta az IKSZT-t is. Anikót a közösség motorjaként ismeri mindenki. Nem véletlen, hogy tavaly ő érdemelte ki a Naszályért-díjat, amelyet – stílszerűen – az egyik legnagyobb általa szervezett eseményen, a Naszályi napokon vehetett át. Vele beszélgettünk, ám korántsem róla, hanem a „házról” a „térről”, a rendezvényeikről.

– Az IKSZT jellemzően a kiscsoportos foglalkozások színtere – mondta. – De néhány program esetében, mint például a fazekas szakkör, már nem is annyira kicsi az a társaság, amelyről beszélgetünk. Emellett itt talált otthonra a horgolószakkör is. Itt tartjuk rendszeresen a mazsolatornát és a babaringatót.

A művelődési ház a nagy rendezvények helyszíne. Itt működik a civil szervezet, egyebek mellett ez ad teret a mazsorett-foglalkozásoknak, a pilates tornának, a zumba és szalsza programoknak is.

– Mindez nem működne ilyen jól és színvonalasan, ha az önkormányzat, a képviselő-testület, plusz a civilek nem segítenék folyamatosan a munkánkat – emelte ki Anikó. – Erre jó példa, hogy mától lehet pályázni a Magyar falu programban. Mi, az önkormányzattal közösen A nemzeti és helyi identitástudat erősítése elnevezésű alprogramban lennénk érintettek. Mintegy ötmilliót szeretnénk nyerni a ház belső tereinek felújítására, korszerűsítésére, illetve eszközbeszerzésre. Bízva a pályázatunk sikerében úgy számolunk, hogy tizenötmillióból kifesthetnénk az intézményt, kicserélhetnénk a színpadot, felújíthatnánk a bejárati lépcsőt, rendbe tehetnénk az öltözőket, és itt vizesblokkot is kialakíthatnánk.

Elkészült az új kültéri sportpark is

A település önkormányzata még három évvel ezelőtt pályázott egy sportpark létesítésére a Nemzeti Szabadidős-Egészségpark Program keretében. Tavaly tavasszal érkezett a tájékoztató, hogy a kormány döntése alapján Naszály pályázata is sikeres volt. Az ősszel megkezdődhetett a kivitelezés. Az új kültéri sportpark a mindenki által könnyen elérhető, a központban lévő IKSZT udvarán épült meg. A kilencven négyzetméteres alapterületű, úgynevezett, „C” típusú sportparkban nyolc sporteszköz található. A fedett létesítmény a következő lehetőségeket kínálja: húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, bordásfal, has­izom-erősítés, hátizom-erősítés, lépcsőzés, függeszkedés. A hivatalos átadót május 3-án rendezik.

A X. Országos fazekasmester találkozó ismét látványos, színvonalas és sikeres volt a községben. Elmondható, hogy a mestereken túl az érdeklődők is az ország számos pontjáról érkeztek. A rendezvény egyik „betéteseménye”, amelyet a megyei kereskedelmi és iparkamara, mint védnök karolt fel, illetve folyamatosan támogat, az inasverseny volt.

A fazekastanulók többsége a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja volt. Végezetül hat inas vágott bele a megmérettetésbe. Az élen Elekné Tóth Beatrix végzett, megelőzve Deák Jázmint, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Goszton Evelin állhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában