bartal dani

2018.10.29. 11:28

Tatabánya ifjú gitárhőse lesz a Fish! „sztárvendége” a november 17-i koncerten

Riffek, cover banda, youtube, vlogger… A beszélgetés alatt záporoztak ezek a kifejezések, no meg ismert magyar zenekar tagjainak a nevei, akikkel együtt állt már a színpadon. Zenélt velük. Bartal Dániellel beszélgettem, aki mindössze 11 évesen már gitárversenyt is nyert.

Sugár Gabi

Riffek, cover banda, vloggerkedés.... Bartal Dániel 11 évesen már gitárversenyt is nyert, most pedig nem akármilyen koncertre készül.

Forrás: Beküldött fotó

Danit édesapja kísérte a találkozónkra, majd magunkra hagyott bennünket. A folyton vidám és tehetséges hatodik osztályos fiatalemberrel ültem le beszélgetni. Három éve gitározik. Szülei gyakran hallgattak rockzenét, így ő is megkedvelte ezt a stílust. Kedvence a Metallica, a Slipknot, és a Fish!.

– Elektromos gitárral kezdtem, később az akusztikus hangszert is kipróbáltam, de az előző áll hozzám inkább közelebb – mondja.

Három gitárja van Daninak. Két elektromos és egy akusztikus. Legutóbb az IBANEZ gitárversenyén nyert egy gitárt, amelyet Bodor Máté, az Alestorm együttes szólógitárosa ajánlott fel neki.

– Gondolom, elég hangos lehet a gyakorlás – mondom, de megcáfol. Normál hangerővel gyakorol naponta legalább fél, legfeljebb két órát. Járóka Béla volt az első zenetanára, most pedig Kállai János, akihez Budapestre járnak fel hetente egyszer. A hét többi napján otthon nyúzza a gitárt Dani.

– Persze, az új hangszerrel játszom – mondja boldogan. Büszke a nyereményére. Más az alakja, a fogása, főként a hangja, mint a régi hangszeré volt. Általában a tanár által javasoltakat gyakorolja, de már saját riffeket is rögzít a telefonján. Mivel értetlenül nézek rá, gyorsan javít: saját gitáros dallamokról van szó, és nyúl a telefonjához, be is mutat néhányat. Hangos, de dallamos futamok. Néhány hónappal ezelőtt indult egy másik versenyen is, a Te Metallicád elnevezésű megmérettetésről ajándékcsomaggal tért haza.

A következő nagy durranás november 17-én lesz Tatabányán, a Roxxyban, ahol a Fish! zenekarral léphet ismét a színpadra. A 11 éves ifjú tehetség ugyanis már egyszer bemutatkozhatott velük a tatabányai közönségnek, és Budapesten is szerepelt már velük tavaly nyáron.

– Óriási élmény ezerfős nézősereg előtt olyanokkal egy színpadon állni, akiket rádiókban, CD-ken hallgatok – mondja. Aztán meséli, hogy alapvetően édesapja tartja a kapcsolatot a zenészekkel, de néha ő is ír levelet például Kovács Krisztiánnak, az együttes frontemberének. Aztán gyorsan hozzáteszi: ezt inkább ne írjam le, mert kicsit nagyképűnek tűnhet. „Leveleztek?” – kérdezem. „Igen, már írtam neki” – jön a válasz. Aztán sorolja a tagokat, akikkel hatalmas izgalom együtt állni a színpadon. Apropó, izgalom….

– Az elején mindig van egy kicsi, de aztán a szám közepén már a zenére próbálok koncentrálni – mondja. Dani zenekart szeretne. Nyaranta különleges zenésztáborban van, a Gitármániában, ahol vannak barátai, akikkel együtt zenél. Itt játszottak már AWS dalt is – kvázi cover bandaként. A telefonjára is rögzítette a Viszlát, nyár címűt, de Dani szerint ennek a minősége nem túl jó, nem szívesen játssza le nekem.

Annál inkább kisfilmjeit. Dani vloggerkedik is.

– A szüleim ösztönöznek, lelkesítenek és segítenek – zárja a beszélgetést Dani. S egyben a telefont is.

Dani indul, mert készül a következő napra. Suli, tanulás, gyakorlás, sport. Hamarosan a nagy koncert. És még csak 11 éves….

Már a filmeket is önállóan vágja meg

Fél éve kezdte el a youtube-ra feltölteni egy, vagy akár hétperces videóit arról, hogy mit csinál, mi történik vele. Havonta több kisfilm készül, és már követője is van a tehetséges fiatalembernek a neten. Már egy tucatnyi anyagot töltött fel. Ügyesen mozog a kamera, azaz a telefonja előtt is. Egyértelmű, hogy ezeket a kisfilmeket is ő veszi fel.

– Már én is meg tudom vágni a kisfilmeket – mondja büszkén, majd hozzáteszi – apa azért mindig finomít rajtuk egy kicsit. Az internet Daninak egy lehetőség arra, hogy új emberekkel ismerkedhessen. S mit jelent számára a gitár?

– Mindent! – jön a határozott válasz, s hozzáteszi – még azért sokat kell gyakorolnom. Dani a gitározás mellett fény- és hangtechnikus szeretne lenni. Nagyon jól tanul, a Sárberki Általános Iskola után az Árpád Gimnáziumba menne tovább. Sportol is: thai boxol, és gördeszkázik.

 

Címkék#bartal dani

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában