emlékezés

2018.08.29. 14:00

Kiállítással nyitották meg a bányásznapokat

K. Kovács József csolnoki fafaragó népművész Alkotó bányászok című kiállításával kezdődtek el a 68. Dorogi Bányásznap rendezvényei.

W. P.

K. Kovács József csolnoki fafaragó népművész Alkotó bányászok című kiállításával kezdődtek el a 68. Dorogi Bányásznap rendezvényei.

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A Dorogi Galériában berendezett tárlat megnyitóján dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta a művész munkásságát.

K. Kovács József alkotásaival emléket állít a világ egyik legkülönlegesebb és egyik ősi foglalkozásának, a bányászatnak. A vájárok a fáradtságos, de kedves élményeket is magába foglaló munka során nemcsak a megélhetést biztosító földi kincseket termelték ki, hanem a világegyetem ásványokba foglalt történetét is megfejthették.

Az egykori bányásztelepülések aprólékosan kifaragott címerei, a Tiszteld a múltat és éltesd tovább! vésett felirat révén pedig megérthetjük K. Kovács József bányászattal és a szimbólumokkal szembeni érdeklődését is.

A tárlaton számtalan, az ősi foglalkozásra utaló alkotással találkozhatunk: a teremben járva domborművekre, gyógyító szimbólumokra, életfákra, de akár fából készült, alaposan megmunkált használati tárgyakra bukkanunk. Dr. Tittmann János polgármester szerint az alkotások fontos feladatot látnak el: a múltból a jövőbe vezető rögös út mérföldköveiként jelennek meg.

A bányászati emlékekkel szemben egy másik fontos hivatás, a borászat is megelevenedett néhány fafaragvány képében, hiszen a térség lakóinak életéhez évszázadok óta kapcsolódik ez a foglalkozás. A tárlatot a népi motívumokkal díszített evőeszközök, a konyhai kisfiókos szekrény, valamint az egyszerűen csak Kutyagerincnek nevezett bográcstartó tette teljessé.

Koszorúznak

A 68. Dorogi Bányásznap keretében pénteken 12 órakor megkoszorúzzák Zsigmondy Vilmos mellszobrát, majd a dorogi temetőben nyugvó bányászokra emlékeznek. 15 órakor a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél tartanak megemlékezéseket, este pedig a Jubileum téren is elkezdődnek a programok. Szombaton a zenés ébresztő után megkoszorúzzák a Dorogi Szénmedence Bányászatának Emlékművét, majd 10 órakor felavatják a megújult Iskola utcai városrészt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában