interjú

2018.02.12. 18:18

A Gyűrűk ura után Hasfelmetsző Jack ihlette meg a kultikus metalbandát

Két éven át érlelte a Cross Borns zenekar az új lemezének anyagát, amely február 9-én látott napvilágot. Az epikus fantasy metal tatabányai mesterei nagyon elégedettek A londoni rém című albummal, és erről szívesen meséltek is a Kemma.hu-nak.

Barcs Bence

– 9 év telt el a legutóbbi nagylemezetek, A Fiú és a Sárkány óta. Mi volt az oka ennek a hosszú kihagyásnak? Egyéb projektek foglalták le az időtöket?

– Nem is tűnt olyan soknak. Hiába, jó társaságban csak úgy repül az idő! De ez a kilenc év valóban aktívan telt. Szrogh Atesz a Dirty Dogsszal készített nagyszerű albumokat, Dagatt (Racs Attila ex-dobos) az Agregátorral dolgozott, valamint játszott az Elfsong anyagain (Somlói Ferenc énekes/gitáros másik zenekara, amelyben a fia is zenél). Jómagam megírtam annak a regényciklusnak az első kötetét, amit már régóta terveztem és most éppen a folytatásokon dolgozom. Mary és Viktor is el volt foglalva rengeteg mindennel. A Cross Borns-család azonban nem hullott szét. Ez ugyanis sokkal több, mint zenekar. A gyermekeink ebben a kötelékben nőttek fel, a mai napig számíthatunk egymásra, hiszünk egymásban, örülünk egymás sikereinek, eredményeinek és jó érzés megölelni egymást. Mi kell ennél több? Talán nagyképűen hangzik, de zenélni nem felejtettünk el, csak a szikra kellett, ami aztán újra meggyújtja a fáklyát. Szerencsés embereknek mondhatjuk magunkat, mert az a rengeteg barát sokszor helyettünk is óvta a tüzet, vigyázott rá, így aztán most újra itt vagyunk. Hálás köszönet érte!

– Ha jól sejtem, ez is egy koncepciózus anyag lett, mint azt tőletek már megszokhattuk. Nyilván nem akartok minden poént lelőni, de nagy vonalakban vázolnátok, milyen kohézió tartja össze A londoni rém dalait?

– Egy misztikus és sötét történet. A Hasfelmetsző témája, a legenda, a megoldatlan bűnügy önmagában is félelmetes, ám, ha hozzáadjuk Sherlock Holmes és Dr. Watson karakterét, no meg egy adagot a titkos társaságok misztériumából, nos, akkor már valóban egy igazi Cross Borns-történetről van szó. Röviden talán annyit érdemes tudni a történetről, hogy a gyilkosságok csupán eszközök, maga a gyilkos csupán egy provokátor, a lényeg a jövőben rejtőzik, ahová ezeknek az eseményeknek a következményei vezetnek. Érdemes beleásnia magát a hallgatónak! Hagyni, hogy elnyelje az örvénylő füst, a köd, hogy bőrig ázzon a hideg londoni esőben, és amikor feltűnik egy sötét bérkocsi a lámpák fényében, na, akkor már megízlelt valamit abból, amit a sötétség sodor felénk.

– Mire számíthatunk zeneileg és énekileg az új lemeztől? Hallhatunk vendégeket a lemezen?

– Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy igazi zenei csemege az album. Minden tökéletesen a helyén van. Minden hangszer és minden énekhang igazi. Lüktet az erőtől és az élettől. Harap az album hangzása, talán kicsit nyers, brutális, de olyan dallamokkal van felvértezve, amelyek mindig felvillantják a fényt a sötétségben. Atesz csodálatos munkát végzett, fülig érő szájjal hallgatjuk a kész dalokat és játsszuk azokat a próbákon, mert bizony készülünk, hogy igazi, minőségi koncertek formájában tudjuk elővezetni azokat. Dr. Watson szerepében Szöllősi Dani, az Eclipse Of The Sun és az Elfsong énekese hallható. A részvétele nélkül nem lett volna ennyire erős ez az album. A másik két főszereplőn, a Médiumon és Sherlock Holmes szerepén Mary-vel osztoztunk meg és olyan hihetetlen misztikus és ködös jóslatokat hallhatunk Mary csodálatos hangján, hogy minden igazi rémtörténet hívő elégedetten csettinthet.

– Ha jól tudom, dobost cseréltetek a felvételek előtt. Tóth Ádám könnyen visszailleszkedett a zenekarba?

– Meglátásom szerint Ádinak nem kellett visszailleszkednie. Ő is a része a családnak. Eszement jó témákat és új megközelítést hozott. Hagyhatod, hogy vezessen, rábízhatod magad a zenei utazás során. Dagatt pedig olyan csodákra készül még az életében, amit csak az tudhat, akinek már van gyermeke. Megszületett a kisfia és az apai teendők mellett nem tudott már több zenekart vállalni. Az Elfsongban és az Agregátorban ezer százalékot nyújt és a mai napig a legjobb barátunk, a család része.

– Hol és kivel vettétek fel az anyagot, illetve mennyi időt vettek igénybe a munkálatok, valamint a dalok megírása?

– Itthon dolgoztunk, egyrészt a ONERING stúdióban, másrészt pedig Ádi garázsában, ahol a dalok is születtek. Pici helyen, együtt, egy légtérben. Együtt gondolkodva, mozdulva, álmodozva és hatalmas nagyokat dzsemmelve. A dalokon két évvel ezelőtt kezdtünk dolgozni és nekünk nem tűnt hosszú időnek a munka. Minden egyes perce megérte és az igazság az, hogy az idő csodálatosan megérlelte a dalokat. Most már olyanok, mint a megérett, egyszerre édes és bűnös gyümölcs. Fogalmad sincs, hogy mi vár rád, amíg csak nézegeted, de ha leszakítod és beleharapsz, akkor megváltozik a világ.

– Az idei koncerteken az új anyag mellett a Kalandozás Középföldén címűre is kiemelt figyelmet fordítotok majd. Mit gondoltok ma arról az anyagról?

– Egy igazi és megismételhetetlen csoda. Talán kevesen tudják, de mi nem a filmeket és a filmek sikerét lovagoltuk meg anno, hanem minden a könyvek alapján készült, néhány évvel megelőzve az első filmet. Sokan ma is ahhoz az albumhoz mérnek mindent, amit csinálunk, ám én azt mondom: hála az égnek, hogy volt erőnk elindulni egy másik irányba. Soha nem tudtunk volna abban a témában jobbat alkotni és éppen ezért tudjuk azokat a dalokat a mai napig is nagyon jó érzéssel játszani, mert nem hasonultunk meg, nem csömörlöttünk meg az erőlködéstől. Igen, már 15 éve, hogy elkészült a Kalandozás album és ha a koncertekre készülve előveszem, akkor becsukom a szemem és a hideg futkos a hátamon minden egyes hangjától, mert azokat a dalokat a varázslat szülte.

– Mik a terveitek idén koncertfronton?

– Csak olyan bulikat tervezünk, ahol méltóak a körülmények és szívesen látnak minket. Amikor a Cross Borns színpadra lép, akkor az egy rituálé. Mi mindig ott hagyunk magunkból egy darabot a színpadon, mert a dalaink mi magunk vagyunk. Hálásan köszönjük a barátainknak, akik az ország minden tájáról eljönnek miattunk, hihetetlen erőt adnak nekünk. Ami pedig a konkrétumokat illeti, május 25-én a Roxxy Music Caféban adunk egy lemezbemutató koncertet, júniusban pedig Esztergomban, a Sportalshow-fesztiválon játszunk egy jó kis szettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában