30 év után

2017.12.30. 14:17

Elbúcsúzott a tatai Szent Márton Kamarakórus

Búcsúkoncertet adott a harmincéves Szent Márton Kamarakórus. Az időpont talán csak a babonásoknak jelent valamit: október 13-án, pénteken léptek közönség elé a tatai református gimnáziumban, több közreműködővel. Varga Istvánné, Katalin karnagy eseménydús múltról számolt be.

Veizer Tamás

A Varga Istvánné, Katalin vezette kamarakórus a református gimnáziumban lép közönség elé

Forrás: MW

– Kalandos úton alakult meg a Szent Márton énekegyüttes. A zalai tanítás után tatai kórus?

– A család mindig fontos szerepet töltött be az életemben. Nagykanizsai vagyok, a főiskola után a zalai Eszteregnyén, majd a Vajda János Gimnáziumban tanítottam, másutt óraadó voltam. A férjem Tatabányán dolgozott, és amikor dönteni kellett, úgy gondoltam, gondoltuk: tanárként mindenütt el tudok helyezkedni. Először a megyeszékhelyen laktunk, aztán 1987-ben Tatára költöztünk egy régi parasztházba, amin sokat kellett dolgoznunk, hogy lakhatóvá tegyük. Az ének persze ekkor is végigkísérte a mindennapjaimat: ekkor Gál Imre plébános szólt, hogy a virágnapi passió eléneklésében számít rám is, mivel a templomi kórus akkori vezetője, Kalász Irén éppen külföldön volt. Elfogadtam a felkérést, gyorsan összebarátkoztunk az énekesekkel, és a fellépés jól sikerült. Az énekkaros múltam és a fellépés arra ösztökélt, hogy folytassam: megkerestem néhány ismerőst, mások is jöttek. A debütáló éneklésünk a Szent Kereszt templomban volt szilveszterkor.

– Sok helyre hívták a fiatal kórust?

– Igen, az énekkarunk rendszeresen részt vesz kórustalálkozókon, például a Szent Márton-kórusok találkozóján, kiállításmegnyitókon, a rangos nemzetközi piliscsabai egyházi napokon. Hetente próbálunk egy-egy tag lakásán. A tagok gyerekei is sokszor velünk voltak, vannak: a nagyobbak már velünk énekelnek vagy hangszeren kísérnek. A műsoron Palestrina, Mozart, Bach, Haydn, Esterházy Pál, Kodály művei szerepelnek, de népdalfeldolgozások is szerepelnek a repertoáron. Még a tatai szerző, Édes Zoltán dalait is műsora tűzzük időnként, sőt, ismerős osztrák együttesekkel is vannak közös fellépéseink.

– Honnét jött a név?

– A Szent Márton Kamarakórus névadásában része van a patrónus Szent Márton oltárának a tatai Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomban, a Szent Mártonhoz kötődő kultusznak is, no meg annak, hogy kötődéseink révén gyakran jártunk Franciaországban. Szerettünk volna egy olyan kis hellyel kapcsolatba kerülni, ahol, tisztelik Szent Mártont. Eljutottunk Tours-ba, ahol Szent Márton volt a püspök: egyszer meghívtak a városba a Szent Márton-napokra, ahová Magyarországról hatan utazhattunk ki. A kulturális és egyházi kapcsolatok révén aztán a nevünk is Szent Márton Kamarakórus lett. Rendezvényeinken más művészeti ágak is megjelennek: az irodalom például Katona Márta franciatanárnő jóvoltából, Saint-Exupéry Kis hercegéből francia nyelvű felolvasásokkal, kiállításokkal, külföldi vendégeinknek Tata, Pannonhalma bemutatásával.

– Sokfelé szerepeltek. A legemlékezetesebb fellépések?

– Népszerű volt a zenés tatai séta a Szent Márton Kamarakórussal, a tematikus koncertjeink – Kövek, virágok, csillagok, Képek és jelképek, vagy az Esterházy-kastélyban a Madarak és virágok, valamint a Rózsák és madarak című fellépések. Szerepeltünk Budapesten, Celldömölkön, Csöngén, Ausztria több településén, a fővárosi Munkácsy-kiállításon, hogy néhány példát említsek, sőt, CD-t is megjelentettünk. Emlékezetes fellépés volt a Kálvárián a Naplemente című délután, de az eső a víztoronyba űzött minket. Alig fért be a közönség.

Összművészeti búcsúzás

Este a református gimnáziumban Szentessy Lászlóné, Éva vezetésével fellépnek tatai templomok énekesei, a Tatai Kamarazenekar Soltész István vezényletével, valamint Belső Máté (szárnykürt). Kálmán Szabolcs prózai művet ad elő, Roszman Éva zongorázik, Sóvágó Gyuláné pedig verssel köszönti a nagy múltú énekegyüttest.

Személyes életéhez visszakanyarodva: Varga Istvánné, Katalin, más módon is öregbítette Tata hírnevét. Tanult idegenvezetőnek, ami összefoglaló műveltséget adott ahhoz, hogy megismerje kis hazánk és Tata történetét, művészetét, irodalmát, helytörténetét. Sok feljegyzést készített, amiből aztán több kiadvány is született: a Tata másképp és a Tata lépten-nyomon című kötetből például a Magyar Televízió Zegzugos történetek sorozatában a Fazekas utca című részt vetítette le, de műsorra tűztek egy kis riportfilmet az MTV Nappali című műsorában is.

(A cikk eredetileg az október 13-i 24 Órában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában