Ácsteszér

2017.11.09. 19:11

Hamvaiból épült újjá a művelődési ház Táncsics Mihály szülőfalujában

Majdnem 60 millió forintba került, de újra van művelődési háza Ácsteszérnek, miután a régi épület hét évvel ezelőtt a tűz martalékává vált.

Palásti Péter

A komáromi Délibáb-Színház amatőr tagjai is nagy sikert arattak a művelődési házban a Lopótök című pajzán népi paródiájukkal

Fotó: Palásti Péter

A legtöbb településen három kulturális intézmény működik. Az óvoda, az iskola és a művelődési ház. Ácsteszéren, Táncsics Mihály szülőfalujában viszont már évek óta csak kettő. Az ovi is egyre szebb lett, de a művelődési ház még inkább. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ugyan hamvába holt, de aztán feltámadt.

December 16-án lesz hét éve, hogy leégett a község művelődési háza a polgármesteri hivatal mellett. Helyreállítása sok időt és még több pénzt igényelt, s cseppet sem volt egyszerű. A végszámla megközelítette a 60 millió forintot, viszont a végeredményt látva – ennyi idő elteltével is – azt kell mondani, hogy megérte.

Az egyik kisbéri cég munkatársai kiváló munkát végeztek, s erről elismerőleg szólt a hivatalos avatóünnepségen Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, és Táncsics Mihály ma is élő rokona, Stancsics Erzsébet.

A komáromi Délibáb-Színház amatőr tagjai is nagy sikert arattak a művelődési házban a Lopótök című pajzán népi paródiájukkal
Fotós: Palásti Péter

Azóta nagyon sokan felléptek itt, s még többen érezték remekül magukat a nézőtéren. Bizonyára sokan emlékeznek arra az előadásra is, amit dr. M. Kiss Péter háziorvos biztatására Borbély Ilona tanárnő rendezett azzal a szándékkal, hogy a bevételt is a kultúra eme helyi fellegvárának újjáépítésére fordítsák. Az alkalmi amatőr színjátszó csoport tagjai között volt Liebmann Károly felesége, Kati néni is, aki korábban azt mondta, hogy ha volna neki való, idősebb asszonyszerep, azt szívesen elvállalná.

Így esett a tanárnő választása Csiky Gergely alkotására, mert A nagymama című darab pont ilyen. Főleg azért, mert abban a 16 évestől a 70 évesig mindenkinek akadt megfelelő szerep. Nem sokkal később elkezdődtek a próbák, aztán jött a premier. Azt a színdarabot többször bemutatták; más községekben is.

A nekik köszönhetően keletkezett bevétel ugyancsak növelte a fedezet gyarapodását, amiből 22,3 millió forintot egy sikeres pályázaton nyertek, amit hozzátettek a 17,3 milliónyi biztosítási összeghez. Ehhez jött még az 1,1 milliónyi megyei támogatás, valamint a hárommilliós kamatmentes kölcsön, amit ugyancsak a megyei önkormányzat adott. A többit, csaknem tizenötmillió forintot, a község közös kasszájából gazdálkodták ki.

Eddig ötször kaptak arany minősítést

A Délibáb-Színházat másfél évtizeddel ezelőtt hozták létre, melynek munkáját 12 éve a megyei könyvtár igazgatójává a közelmúltban kinevezett Mikolasek Zsófia irányítja. Tőle tudtuk meg, hogy már régóta egyesületként működnek, három aktív csoportjuk van. A legnagyobbak középiskolások, a fiatalabbak felső, illetve alsó tagozatosok. Hetente általában egyszer próbálnak a komáromi közösségi házban, de a premierek közeledtével többször is. Büszkék arra, hogy az Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon ötször kaptak arany minősítést. Céljuk csupán az, hogy jól érezzék magukat együtt, s úgy alkossanak kiváló közösséget, hogy együttműködésük végeredményével másokat is remekül szórakoztassanak. Ezt tették Ácsteszéren is, ahol a Lopótök című pajzán népi paródiát mutatták be.

Bár sok idő telt el azóta, az itt élők máig emlékeznek a vörös kakas szörnyű pusztítására. A legutóbbi nagyszabású közösségi rendezvényen is felemlegették néhányan a kultúra helyi fellegvárának megrázó történetét, s természetesen azt a sok élményt szintén, ami ehhez az intézményhez kapcsolódott azóta. Legutóbb a komáromi Délibáb-Színház előadása kapott nagy tapsot az ácsteszériektől.

Címkék#Ácsteszér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában