interjú

2017.07.22. 14:02

Cserháti Zsuzsa érdekes életét dolgozta fel Horányi Juli

Július 30-án lesz a Cserháti Zsuzsa életét feldolgozó Boldogság... című darab ősbemutatója az Esztergomi Várszínházban. Az ötletgazda Horányi Julival ennek apropóján beszélgettünk.

Kovács Csilla

Horányi Juli tizenéves korában kapott egy Cserháti Zsuzsa lemezt, ami nagy hatással volt rá

Forrás: MW

– Honnan jött az ötlet, hogy Cserháti Zsuzsa életét dolgozza fel?

– Ez már nagyon régi vágyam volt. Tizenéves voltam, amikor anyukámtól kaptam egy Cserháti Zsuzsa lemezt és akkor ismertem meg az ő dalait és művészetét. Nagyon nagy hatással volt rám, és az ő utolsó fellépésén, ami egyébként itt volt az Esztergomi Várszínházban, nagyjából egy évvel a halála előtt, személyesen is találkozhattam vele. Ezután kezdtem el foglalkozni azzal, milyen ember volt, miken ment keresztül és teljesen meglepett, hogy annyira filmszerű élete volt. Annyi nehézségen ment keresztül, akkora magasságokat és mélységeket élt meg, hogy feltámadt bennem a vágy, hogy ezt bemutassam. Már nagyon sok emlékkoncertet szerveztek, mindenki elénekelte a dalait, de azzal még senki nem foglalkozott, hogy mi volt ezek mögött a dalok mögött és miért volt a sorsa tragikus.

Sok ember fejében Cserháti Zsuzsa képe úgy él, mint sikeres énekesnő.

Kevesen értik, miért volt depressziós vagy miért volt bármi baja az életben. Ráadásul elég fiatalon halt meg, és ez sok embert megrázott. Szerettem volna a történetét objektíven bemutatni, hogy egy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez magát Cserháti Zsuzsát. Nemcsak az énekesnőt, a sikeres dívát, hanem a siker mögött meghúzódó nőt.

– A darab műfaja dokumentarista koncertszínház. Mit takar ez pontosan?

– Ez azt jelenti, hogy van az előadásnak egy szövegkönyve, de ez nem egy fiktív, megírt történet. A rendezővel, Dénes Viktorral mi egy fél éven át tartó gyűjtőmunkát végeztünk. Ez idő alatt összeszedtük az összes fellelhető újságcikket, interjút, nyilatkozatokat. Ebben vannak olyanok, amelyben Zsuzsa mesél az életéről és olyanok is, amelyben a fia és a barátai róla. Ezekből az anyagokból áll össze a szövegkönyv. Azért dokumentarista, mert ezek valós anyagok. Objektíven elmondják a vele történteket. Ezek vannak összefűzve egy történeti fonallá. A sztori a pályája elejétől indul és egészen a haláláig követhetjük az életét. Közben megszólalnak a legnagyobb dalai élő zenekarkísérettel, ez a koncert része az előadásnak.

– Hány évet ölel fel a darab Cserháti Zsuzsa életéből?

– Szinte az egész életét. Jóformán csak az marad ki, amíg nem kezdett el énekelni. Fiatalkorában egy áruházban dolgozott, nagyjából ott kezdődött az énekesi karrierje, innen indul a történet. Két színész közreműködik az előadásban: März Fruzsina és Ágoston Péter. Ők fogják a szövegeket elmondani, megszemélyesítve ezzel azokat az embereket, akik beszéltek Zsuzsáról és őt magát is. Mindketten több személyt játszanak el, meg lesz idézve például Szirtes Krisztián, Zsuzsa fia, Eperjes Károly és Charlie is, akivel nagyon jó barátok voltak. Az én feladatom pedig a zenei rész lesz, a dalok nagy részét én fogom elénekelni.

– Mennyire volt nehéz összegyűjteni a háttéranyagokat? Csak az írott és hangi anyagokra koncentráltak vagy személyesen is kerestek fel régi ismerősöket, barátokat?

– Nagyon sok archív videót megnéztünk, én személyesen is többször találkoztam a fiával, Krisztiánnal. Ezen kívül megkerestünk régi barátokat, embereket, akik még ismerték Zsuzsát és kifaggattuk őket, hogy meséljenek róla. Még olyan emberrel is beszéltünk, aki a Moulin Rouge-ban dolgozott, vagy az Aranybikában látta énekelni Debrecenben. Nagyon sok embert megmozgattunk, mindenkitől igyekeztünk a morzsákat begyűjteni. Ebből raktuk ki azt, hogyan nézett ki az ő élete.

– Miért a Boldogság... címet kapta a darab?

– Ez a szó nagyon érdekes, hiszen több dalában is jelen van. Zsuzsa élettörténetét ismerve azért olyan fontos ez a szó, mert tulajdonképpen a boldogság neki soha nem adatott meg. A címben lévő három pont is azt jelzi, hogy ez az a boldogság, amit mindig keresett és várt mind a magánéletében, mind a karrierjében, de valójában soha nem kapta meg. Az igazán nagy szakmai sikerei is olyan későn jöttek, hogy addigra ő már teljesen felőrlődött az addigi mellőzöttségbe, ezért már nem tudott igazán boldog lenni emiatt. A magánélete is nagyon nehézkesen alakult. Ő maga is többször nyilatkozta, némi iróniával, hogy a boldogság és ő sosem találkoztak. Úgy éreztük, ez az a szó, ami tökéletesen kifejezi az ő életét és azt a hiányt, ami nagyon nehézzé tette az életét..

Minden korosztályt szeretettel várnak

A vasárnapi előadásra minden korosztályt szeretettel várunk. Elsősorban azoknak ajánlanám a darabot, akik nem ismerik Cserháti Zsuzsát, hiszen ezáltal megismerhetik őt és a történetét. Azoknak, akik szeretik és nosztalgiával gondolnak rá, azért lehet érdekes, mert elképzelhető, hogy nem ismerik az egész élettörténetét. Így kaphatnak egy új nézőpontot és még nagyobb szeretettel fordulhatnak felé.

Izgalmas lehet a művészeknek is, mert érdekes példa és nagyon jól bemutatja a szakmánkat és az előadóművésze-

tet. Így érdekes lehet azoknak is, akik erre a pályára készülnek. Egy kicsit jobban mögé látnak, hogy a fény és a csillogás mögött milyen nehézségekkel kell szembesülni és mikre kell számítani. Nagyon szeretnénk, hogy legyen folytatása a dolognak. Célunk, hogy legyen egy állandó helyszín, ami befogadja ezt az előadást és ahol rendszeresen tudjuk játszani a darabot. Legközelebb a Váci Dunakanyar Színház mutatja be.

 

Címkék#interjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában