Ingyenes programok

2024.05.23. 07:00

Tankok és hagyományörzők veszik be pénteken a Tatai-várat

Ingyenes programokkal kezdődik pénteken Tata legnagyobb török kori fesztiválja. A Tatai Patara első napján diákokat is várnak.

Kemma.hu

Május utolsó hétvégéjén rendezik idén a 16. Tatai Patara, Török kori történelmi fesztivált. A készülődés már pénteken elkezdődik: a török és a magyar falu is megtelik élettel, megtartják az első seregszemlét és megkoszorúzzák Pálffy Miklós emléktábláját is. Péntek reggel pedig a Deák-Patara, illetve a tatai laktanya páncélosai várják az érdeklődőket. 

Ingyenes programokkal kezdődik pénteken Tata legnagyobb török kori fesztiválja. A Tatai Patara első napján diákokat is várnak.
Hagyományos, korhű öltözetben lévő katonák, népművészek várják a Tatai Patara rendezvényére kilátogató gyerekeket
Fotó: GDV / Forrás: 24 Óra

A Tatai Patara sajtótájékoztatóján Cseh Julianna, Deák-Patara koordinátora mesélt a péntek délelőtti programokról. 

A gyerekeket várja a Tatai Patara 

– Hagyományos, korhű öltözetben lévő katonák, népművészek várják a Patarára látogató gyerekeket. Több mint húsz állomáshelyen fogadjuk majd őket, de a hangsúly a játékon lesz, a játszva tanuláson. Idén van a török-magyar kulturális évad és mi is erre szeretnénk felfűzni az eseményt. Mindazok a motívumok, hagyományok, a különbségek, amik tulajdonképpen a magyar őstörténettől kezdve a török-magyar kapcsolatokban kimutathatók, amihez tökéletesen jól kapcsolódik a történelmi hidat jelentő modern honvédség, a tatai dandár részvétele – magyarázta Cseh Julianna utalva arra, hogy a török kori csapatok mellett az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár is részt vesz a fesztiválon. Erről részletesebben már Gaspor Tibor ezredes, a tatai dandár parancsnokhelyettese beszélt. 

Ingyenes programokkal kezdődik pénteken Tata legnagyobb török kori fesztiválja. A Deák Patara és a tatai laktanya bemutatója sokakat csal ki a Tatai-várhoz.
A tatai dandár páncélosai idén is felsorakoznak a Tatai Patara alkalmával a vár alatt
Fotó: GDV

– A város legtöbb rendezvényén a tatai dandár is részt vesz, támogatással közreműködünk abban, hogy a város hírnevét öregbíthessük. A Patara azért rendkívül fontos számunkra, mert jó megnyilvánulási lehetőséget biztosít számunkra is. A dandár immár 12. alkalommal támogatja ezt a rendezvényt. És ez az első olyan alkalom, hogy nem hívtunk másik katonai szervezeteket, hogy mutassák be haditechnikai felszerelésüket. Ez annak köszönhető, hogy már a dandárnál is megtalálható megfelelő mennyiségben és minőségben beszerzett haditechnikai eszközök – mondta az ezredes, aki azt is elárulta, hogy mivel találkozhatnak a látogatók: a Leopard 2A4-es, és 2A7-es harckocsik, a PZH 2000-es önjáró lövegek, a Gidrán páncélos harckocsik, a Leopard 2ARV harckocsivontató mellett különböző kézifegyverek, ágyútarack is felsorakozik majd a Tatai-vár alatt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában