Biztonság

2024.05.23. 13:11

Szavazz! Most te is dönthetsz arról, legyen-e Esztergomban újabb okoszebra

Hamar megvan a baj, ha a járművezetők nem észlelik időben az úttesten átkelő gyalogosokat. Most minden esély megvan arra, hogy Esztergomban egy újabb okoszebra létesülhessen, amelyen biztonsággal áthaladhatnak a járókelők.

Walczer Patrik

Hernádi Ádám, a város polgármestere elmúlt hetekben a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az esztergomi Vaszary Kolos Kórháznál, illetve Esztergom-Kertvárosban, a Wesselényi Miklós utca és a Damjanich utca kereszteződésénél lévő zebra is okossá vált. Immár ezen a két helyszínen is úttestbe épített LED prizmák jelzik a sofőröknek, ha gyalogos halad át előttük. Az elmúlt hetekben megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően már négy okoszebra is található Esztergomban.

Hamar megvan a baj, ha a járművezetők nem észlelik időben az úttesten átkelő gyalogosokat. Most minden esély megvan arra, hogy Esztergomban egy újabb okoszebra létesülhessen, amelyen biztonsággal áthaladhatnak a járókelők.
Közönségszavazáson dől el, okoszebra válik-e az esztergomi Bánomi út 5. szám előtti gyalogos-átkelőhelyből.
Forrás: Google Streetview

Nyáron készülhet el az új okoszebra

Ez a szám akár belátható időn belül tovább növekedhet, ugyanis a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából most közönségszavazás keretein belül dől el, mely településen fognak egy iskolához közeli gyalogos-átkelőhelyet „okossá” alakítani. Az Országos Balesetvédelmi Bizottság adatai alapján összeállított listán szerepel az esztergomi Bánomi út 5. szám előtt található zebra is, mely egyébként az Esztergomi József Attila Általános Iskola, illetve az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium közelében található.

A lakosságnak egészen május 27-ig van lehetősége arra, hogy leadja a voksát az általa legveszélyesebbnek vélt gyalogos-átkelőhelyre. A nyertes zebrát a nyár folyamán fogják átalakítani okossá, így az új tanévben már a LED prizmák is segíthetik az úttesten való biztonságos átkelést.

Okoszebrák

Még 2020 őszén készült el Esztergom első okos zebrája a Kossuth Lajos utcában, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, illetve az ESZC Bottyán János Technikum közelében. A járművezetők azóta már megszokhatták, hogy az út két oldalán lévő szenzorok működésbe hozzák a LED prizmákat, ha egy gyalogos át szeretne kelni az úton. Azon kívül az Erzsébet királyné úton, a Mindszenty iskolánál, valamint a kórháznál és a kertvárosi vasútállomáshoz vezető útnál van okoszebra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában