Elkészült

2024.05.22. 11:20

Jövő héten nyit a tatai könyvtár

A Magyary Zoltán Tudásközpont műszaki átadása tavaly novemberben volt. Most végre az olvasók előtt is megnyit a könyvtár.

Kemma.hu

A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár közösségi oldalán számoltak be arról a jó hírről, hogy május 30.-tól, jövő hét csütörtöktől már az olvasókat is fogadja az új tatai könyvtár.

A Magyary Zoltán Tudásközpont műszaki átadása tavaly novemberben volt. Most végre az olvasók előtt is megnyit a könyvtár.
Május 30.-tól, jövő hét csütörtöktől már az olvasókat is fogadja az új tatai könyvtár
Fotó: Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár / Forrás: Facebook

A poszt szerint nem csak új könyvtárral, de új nyitva tartással is várják az érdeklődőket. Ezentúl nem szerdán, hanem vasárnap és hétfőn lesz szünnap, a többi napon pedig reggel 9 órakor nyitnak. A zárás keddtől péntekig 18 órakor lesz, szombaton pedig 13 óráig várják az olvasókat.

Megnyit a könyvtár

Rigó Balázs, Tata alpolgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy a tatai könyvtár hivatalos megnyitóját szerdán fogják tartani. Természetesen a Kemma.hu is elmegy majd a megnyitóra, hogy friss fotókat és videót hozzunk a megújult Tiszti Klubról. 

Az épület felújítása két ütemben valósult meg, amiről a Kemma.hu több alkalommal is beszámolt. Először az épület utcafrontjának fejlesztése zajlott, majd ezután alakították ki az Egység utca felőli épületben, a régi színházterem helyén az új könyvtárral. Páhy László építész szerint nagy kihívás volt a szűk, sötét folyosókból egy igazán modern, tágas, és világos közösségi épületet létrehozni. A fejlesztés során az épület előtti terület is teljesen megújult, ahol egy közösségi találkozási pontot alakítottak ki.

A Magyary Zoltán Tudásközpont műszaki átadása tavaly novemberben volt. Most végre az olvasók előtt is megnyit a könyvtár.
A könyvtár hasznos alapterülete 1141 négyzetméterre nőtt
Fotó: Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár / Forrás: Facebook

A fejlesztés hasznos alapterülete 387 négyzetméter. A földszinten a bejárattól balra kapott helyett a közösségi kávézó, amihez a baloldalon a gazdasági bejárat és kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. Jobbra a co-working, vagyis közösségi irodák, munkahelyek vannak, a jobb oldali bejáraton keresztül pedig az emeleti szint közelíthető meg, ahol további három közösségi tér kapcsolódik.

Teljesen megújult 

A második ütemben zajlott az új városi könyvtár kialakítása. Ezzel egy könnyen, akadálymentesen elérhető, a hazai előírásoknak és a nemzetközi ajánlásoknak, az energiatakarékos és hatékony működtetésnek megfelelő, többfunkciós olvasóterekkel, gyermekkönyvtárral, számítógépes teremmel, irodákkal, kutatószobákkal, klubhelyiséggel, előadóteremmel és tömörraktárral rendelkező új városi könyvtár jöhetett létre.

A könyvtár hasznos alapterülete a művelődési házban 715 négyzetméter volt, az új épületben ez 1141 négyzetméterre nőtt. A két szintes épület teljesen akadálymentes. Nőtt az olvasói termek száma: a felnőtt- és gyerek kölcsönző, valamint kézikönyvtáron túl tanuló és helytörténeti kutatószoba, infobázis, tudástár, gyerek rendezvényterem, babaszoba, kettéosztható 100 fős konferenciaterem, audio-sarok is megvalósult.

A könyvek emeletre jutását könyvlift segíti, könyvfertőtlenítő használatával pedig nem kell karanténba tenni a visszajuttatott könyveket. A tömörraktár pedig megszünteti a polcok zsúfoltságát, és megoldja a jelenlegi raktározási gondokat. Ez az a síneken guruló, tömöríthető polcrendszer, amit arra találtak ki, hogy kis alapterületen minél több könyvet lehessen tárolni. 

A Kemma.hu is részt vett a könyvtár műszaki átadásán, ahol videó is készült a még üres épületről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában