Embert a vasra!

2024.04.01. 09:35

Nagy kihívások várnak még az újonc tüzérekre + videó

Hétről hétre egyre nehezebb kihívásokkal és feladatokkal kell megküzdeniük az Embert a vasra! kampány újoncainak. A tatai dandárban zajló 10 hetes alapkiképzés a vége felé közeledik. Az újonc tüzérek eddig jól teljesítettek.

Goletz-DeáK Viktória

A sikeres Embert a vasra! toborzókampány után javában zajlik a jövő tüzéreinek alapkiképzése az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályánál. A Magyar Honvédség, Fokozott Hanghatás című podcast műsorában az eddigi tapasztalatokról, kihívásokról, a bevonulók kompetenciájáról, összetételéről, valamint a tüzérség megújításáról beszélgettek Unzeitig Péter és Lele Gergő hadnagyokkal, az újonc tüzérek kiképzőivel.

Hétről hétre egyre nehezebb kihívásokkal és feladatokkal kell megküzdeniük az "Embert a vasra!" kampány újoncainak. A tatai dandárban zajló 10 hetes alapkiképzés a vége felé közeledik. Az újonc tüzérek eddig jól teljesítettek.
Az tatai újonc tüzérekre egyre megterhelőbb és nehezebb feladatok várnak
Fotó: Flajsz Peter

Az újonc tüzérek alapkiképzése lassan véget ér

A tatai századparancsnokok beszéltek a PZH 2000-es önjáró lövegekről is, aminek kezelésére hamarosan az újonc tüzérek egy részét is kiképezik. Ugyanis igen nagy kihívást jelent a katonák számára a hatalmas, 55 tonnás nagyvas kezelése, így nem mindenki felel meg a feladatra. 

– Gyorsan kell benne dolgozni. Ez az eszköz képes arra, hogy két percen belül kijusson egy tüzelőállásba, ott nyolc gránátos tűzharcot elvégezzen, majd visszarendezi magát és elhagyja a tüzelőállást. Ez nagyon rövid idő, amin belül a kezelőszemélyzetnek nagyon össze kell dolgoznia, nagyon pontosan és gyorsan kell végezniük a munkájukat – magyarázta Lele Gergő hadnagy. 

A szakaszparancsnokok az újoncok kiképzéséről is beszéltek. Szerintük a fizikai felkészítés volt a legnagyobb kihívás a katonáknak. Mint mondták: az elején naponta két katonai testnevelés foglalkozásuk volt, hogy a jelentkezők az alapkiképzés végére elérjék a szükséges fizikai erőnlétet. 

Hétről hétre egyre nehezebb kihívásokkal és feladatokkal kell megküzdeniük az "Embert a vasra!" kampány újoncainak. A tatai dandárban zajló 10 hetes alapkiképzés a vége felé közeledik. Az újonc tüzérek eddig jól teljesítettek.
A fegyelem és az alakiasság megtanulása is nagy kihívást jelent 
Fotó: Flajsz Peter

– Az elején van egy kéthetes alapozóhét. Itt sok olyat feladatot végzünk el, ami a korábbi alapkiképzéseken nem volt. A katonai testnevelésre helyeztük a hangsúlyt. Még a testnevelési egyetemről is jöttek különböző méréseket végezni a katonákon: testzsír, testtömeg, magasság, amikből majd a későbbiekben is rengeteg tapasztalatot tudunk gyűjteni. Például milyen kiképzésre, gyakorlatokra lesz szüksége az embereknek, amivel majd a legjobb teljesítményt tudják elérni – mondta Unzeitig Péter hadnagy, aki elárulta, hogy most már főleg a katonai gyakorlati kiképzés zajlik. A következő hetekben robbantási feladatok és éleslövészet vár az újoncokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában