Interjú

2024.05.19. 19:45

Hidvégi Hunor: Első alkalommal beleszerettem a kajakozásba

Komárom-Esztergom vármegye kiválósága, a kajakos Hidvégi Hunor valósággal berobbant a sportág világába 2023-ban, és jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a jövő egyik olimpikonját láthatjuk versenyezni. Az ifjú kajakossal beszéltünk, amiből kiderül az is, hogy miért pont ezt a sportágat választotta gyerekként.

Túri Csaba

Hidvégi Hunor egyből beleszeretett a kajakozásba

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Hidvégi Hunor a szárazföldön is örülhetett egy sikernek, ugyanis a 2023-as esztendő legjobb férfi sportolójának választották a 24 Óra és a Kemma.hu olvasói. Úgy tűnik, a fiatal sportoló ugyan az idei olimpián még nem vesz részt, de a felkészülése már a 2028-as játékokra fókuszálódik. 

Hidvégi Hunor átveszi az Év sportolója díjat Pásztor Zoltántól, a 24 Óra főszerkesztőjétől
Hidvégi Hunor átveszi az Év sportolója díjat Pásztor Zoltántól, a 24 Óra és a Kemma.hu főszerkesztőjétől
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Nem olyan régen megválasztották az év legjobb férfi sportolójának portálunk olvasói. Hogyan fogadta ezt a sikert?
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ennyien támogatnak és mellettem állnak. Nagyon sok erőt ad ez nekem.

Hidvégi Hunornak csak később jött a kajakozás

– Ugorjunk egy kicsit vissza az időben. Annak idején miért éppen a kajakozást választotta a sok sportág közül?
Pilisszentkereszten nőttem fel, de mivel ott nincsen víz, ezért nem is tudtam ott még kajakozni. Hétéves koromban költöztünk át Tatára, és akkor láttuk, hogy milyen nagy itt a vízi élet. Nagyon sok barátom és osztálytársam is kajakozott, és én meg eljöttem velük. Az első edzésemen nem borultam bele a vízbe, ez már nagy szó volt, adott is nekem egy kis sikerélményt gyorsan. Egyből megfogott az egész sportág, ezért komolyabban is elkezdtem vele foglalkozni.

– Volt esetleg másik sportág, amivel próbálkozott?
Mindig szerettem versenyezni, ezért már gyerekként is elindultam a különböző futó- és úszóversenyeken. Szerettem azokat a sportokat is, de annyira nem tudtam megszeretni egyiket sem, mint a kajakozást. Nekem ez a szerelemsportom. Mondhatjuk, hogy szerelem volt első látásra.

– Az év elején váltott csapatot, jelenleg a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián készül a versenyekre. Pár hónap távlatából hogyan tudná értékelni ezt a váltást?
Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült ez a váltás. Sokkal nagyobb és professzionálisabb a stáb, ami körülvesz minket. Jobban odafigyelnek az állapotunkra és az étkezésünkre is már. Sokkal profibbak a körülmények, ráadásul a régi edzőm, Czina László is maradt mellettem, ami egy nagy bónusz számomra. Nagyon jó az együttműködés köztünk, évről évre tudok fejlődni mellette.

– Még mindig nagyon fiatal, de számos nagy sikert elért az eddigi pályafutása alatt. Van esetleg olyan eredmény, amelyikre különösen büszke?
Sok eredményemre büszke vagyok, de talán a legbüszkébb, amikor a testvéremmel (Hidvégi Zalán, Hunor öccse is nagy reménysége a sportágnak - a szerk.) együtt 500 méteren csapatban megnyertük az ifjúsági világbajnokságot. Az U23-as világbajnokság 1000 méteres számában szerzett bronzérmet is ki tudom még emelni. Meglepett engem is, hogy az ifjúsági korosztályból kilépve, újoncként egy ilyen fantasztikus eredményt tudtam elérni.

– A jövőben tervezik, hogy a testvérével, Zalánnal többet evezzenek egy hajóban?
Nagyon abba az irányba haladunk, hogy a jövőben egy hajóban evezünk majd. Ő ugye jelenleg még az ifjúsági korosztályhoz tartozik, de jövőre ő is fellép az U23-asok közé. Idén már el is kezdjük a páros edzéseket, és bízok benne, hogy jó egységet tudunk majd ebből kihozni. Mindketten motiváltak vagyunk és várjuk a közös munkát.

– Az idősebb korosztály képviselői mennyire figyelnek oda a fiatalokra a sportágon belül? Mekkora egyáltalán a versenyszellem a generációk között?
Még mindig nagyon sok olyan aktív kajakos van, akik olimpiai bajnoknak mondhatják magukat, rájuk mindannyian felnézünk az utánpótlásból. Azonban nekünk is az a célunk, hogy majd olimpián indulhassunk. Én azt látom és érzem rajtuk, hogy nagyon támogatóak felénk és próbálnak mindenben segíteni. Szerintem nekik is céljuk lehet az, hogy a jövőben csapathajóban tudjunk együtt evezni. Az edzőtáborokban mindig családias a hangulat, jó az egyensúly a fiatalok és az idősebbek között.

– Bár még messzinek tűnik, de a pályafutása végén mivel lenne elégedett az elért eredményeket tekintve?
Egyértelműen az olimpiai aranyérem a cél. Az a sportágunkban a csúcs. Ez lebeg a szemem előtt, ezért dolgozok.

– Itt van a nyakunkon a párizsi olimpia. Általában az ötkarikás játékokon a kajak-kenu képviselői futószalagon szállítják az érmeket Magyarországnak. Mik az idei kilátások?
Nagyon jól állunk jelenleg az egész világon, több olyan versenyzőnk is van, akik odaérhetnek a dobogó felső fokára. Bizakodó vagyok, szerintem szép eredményeket érünk el Párizsban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában