Állatvédelem

2024.04.10. 16:00

Tájidegen teknősöket halásznak ki a tóból

Aki gyakran sétál Tatabánya Milleniumi közparkban, annak feltűnt, hogy március végén két úszó csapdát helyeztek ki a Csónakázó-tóban. Cikkünkből kiderül, mi az összefüggés az akció, a teknős és az állatvédelem között.

Kemma.hu

Két speciális úszót telepítettek a Csónin. Ennek segítségével gyűjtik össze az inváziós, azaz az idegenhonos teknősöket a tatabányai tóból.

Teknősök a tatabányai tóban
Teknős mentés: több tucatnyi ékszert rejt még a Csónakázó-tó
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

Március 21-e óta 20 ékszerteknőst sikerült kifogni és elszállítani –tette közzé a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a közösségi oldalán a minap. Mint írják, szervezetük az önkormányzattal, az Árpád Gimnáziummal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Fővárosi Állatkerttel közösen nekifogott a tatabányai Csónakázó-tó helyi jelentőségű védett természeti területen az idegenhonos, inváziós teknős egyedek befogásának. Az akció az állat-és a természetvédelem miatt fontos.

Teknősök Tatabányán
Két csapdát telepítettek szakemberek a napokban
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

A teknős tucatszámra elszaporodott

A posztban kitérnek arra is, hogy állományrobbanás történt. Főként a megunt háziállatként kikerült vörös- és sárgafülű ékszerteknősök élnek és szaporodnak nagyobb egyedszámban. Jelenlétük pedig több okból sem kívánatos.

  • A Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit, 
  • ezen felül egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nem csak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeinket is,
  • a vonatkozó törvényi szabályozásoknak megfelelően a vízi élettér ökológiai működésére az egyik legveszélyesebb inváziós faj a vörös- és sárgafülű ékszerteknős.
Teknősmentés Tatabányán
Március végétől már 20 teknőst sikerült összegyűjteni
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában