Kemma.hu videó

2024.04.14. 08:49

Videó: zseblámpával menekültek a mamut elől a gyerekek + fotók

A tatai vármúzeum és a nemrég felújított tatai csillagda közös programot szervezett. A Tatai-vár sötétjében zseblámpával, a csillagdában pedig távcsővel kutattak a résztvevők.

Goletz-DeáK Viktória

Izlandtól a jégkorszakig, majd a csillagok közé vezetett a tatai múzeum éjszakai programja. A Kuny Domokos Múzeum és a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum idén is megszervezte a Földrajz Éjszakájának tatai programjait. Az este a Tatai-várban kezdődött, ahol egy érdekes előadást hallgathattak meg az érdeklődők Izlandról, majd egy különleges játékra hívták a családokat. Közben a tatai csillagda is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, ahol egyrészt bárki megnézhette a felújított épületet. Másrészt két távcsövön is kémlelhette az eget. 

A tatai vármúzeum és a nemrég felújított tatai csillagda közös programot szervezett. A Tatai-vár sötétjében zseblámpával, a csillagdában pedig távcsővel kutattak a résztvevők.
A Tatai-vár sötétjében zseblámpával kellett megoldaniuk a csapatoknak a feladványokat 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Este fél 9-kor lekapcsolták a tatai vármúzeum lámpáit és kezdetét vette az izgalmas játék, ahol 5 csapat együtt küzdött azért, hogy a feléjük robogó mamutot elijesszék. Közben érdekes feladványokat kellet megoldaniuk és az előre jutáshoz elengedhetetlen volt, hogy együtt dolgozzanak. 

Zseblámpával a Tatai-várban

Miközben a csapatok papírokkal, zseblámpával és egy walkie-talkie-val a kezükben járták a sötét termeket és folyosókat nyomok után kutatva Kürthy Dóra, a tatai múzeum igazgatóhelyettese mesélt a Kemma.hu-nak a különleges programról. Mint mondta. a Földrajz Éjszakája egy világméretű szerveződés, amihez már többedig éve csatlakozik a tatai vármúzeum. 

– Az éjszaka egy előadással kezdődött Izland látványosságairól, kultúrájától, a természeti csodáiról, és hogy mennyire a természettől függ ott minden. Majd a elindult az Óvakodj a mamuttól játékunk egy kicsit kalandosabbá téve azzal, hogy most sötétben és zseblámpával zajlik az öt kutatócsoport munkája – magyarázta az igazgatóhelyettes, aki hozzátette: a tatai csillagdával évek óta jó kapcsolat ápol a múzeum és sok közös programon vesznek részt. Most, hogy megnyitott a megújult csillagda újra több közös rendezvényen szeretnének együtt dolgozni. A Földrajz Éjszakája pedig egy nagyon jó lehetőség volt, hogy a messzi világokat, földeket is kicsit közelebb hozzák az érdeklődőknek.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában