Igazi harcos

2024.04.20. 16:15

Friss híreket és videót kaptunk a hét sztrókon átesett pici lányról, Kingáról

A baji kislány, Kinga egy nap alatt kapott két rohamot is. A hetedik sztrók után újra kell tanulnia beszélni és járni is.

Goletz-DeáK Viktória

Kingát szondán keresztül kellett etetni, mert rágni sem tudott a hetedik sztrók után

Fotó: Beküldött

Hazamehettek a kórházból Kingáék. A kislányt szülei április 11-én, csütörtök reggel vitték be a hatodik sztrók után a Heim Pál kórházba, amit sajnos már jól ismernek. Azonban következő éjjel újabb agyérgörcse volt. A hét közül a legsúlyosabb. Az 5 éves baji kislány jobb oldala teljesen lebénult. Nem tudott beszélni, járni, de még enni sem. Az orrába vezetett szondán keresztül kapott tápszert és folyadékot. Az elmúlt egy hét alatt rengeteg vizsgálat és tanulás, gyakorlás várt Kingára. 

A kislány egy nap alatt kapott két rohamot is. A hetedik sztrók után újra kell tanulnia beszélni és járni is.
Kingát szondán keresztül kellett etetni, mert rágni sem tudott a hetedik sztrók után
Fotó: Beküldött

 

Újra tanul beszélni a sztrók után

Édesanyja, Gabi egy pillanatra sem adta fel. Eldöntötte, hogy kislánya újra a régi, cserfes, vidám gyerek lesz, aki a betegség előtt volt. Ez az egyetlen remény ad neki erőt, kitartást és mérhetetlen türelmet, bizakodást, hogy napról napra, lépésről lépésre küzdjenek a célért. 

– Kinga hihetetlenül erős, látszik, hogy mennyire próbálkozik és küzd minden egyes kis sikerért. Közben teljesen olyan mint egy baba. 

Segíteni, biztatni kell türelmesen, el kell felejtenem, hogy igazából már elmúlt öt éves és az óvodában lenne a helye, ahol már az iskolába készülne. Ehelyett beszélni és járni tanul. 

Annak kell örülnöm, ha tud önállóan enni. Mások fel sem tudják fogni, hogy milyen látni anyaként, hogy fél év alatt mi történt vele – mondta Gabi, aki csak nehezen tudta megállni, hogy ne sírja el magát lánya előtt. 

A kislány igazi harcos

Közben Kinga megmutatta, hogy mi mindent tanult az elmúlt hét alatt. Bár csak kisebb távon, de saját lábán, segítség nélkül sétált el az asztalig. Azonban járása még mindig bizonytalan, esetlen. Minden lépésért erősen koncentrálnia és küzdenie kell. Édesanyja elmondta, hogy Kingának folyamatos gyógytornára lenne szüksége, minden nap szakembernek kellene vele foglalkoznia, hogy esélye legyen a gyógyulásra. Azonban egyelőre nem találtak segítséget. Se állami, se magán szakembert. 

– Jártunk korábban gyógytornászhoz, de csak heti egy alkalmat támogat az állam. Ráadásul ott is sok a beteg, kevés az időpont. Kingának azonban ennél több segítségre van szüksége. Nem tudjuk, hogy kihez forduljunk, ki tud segíteni. Ha magángyógytornászhoz járunk az alkalmanként legalább 10 ezer forint, az pedig egy hónapban 300 ezer lenne. Szörnyű arra gondolni, hogy a pénz miatt nem tudjuk megadni számára, az esélyt a teljes gyógyulásra – sírta el magát végül Gabi. 

Műtét vár rá

Kinga előtt nem csak sok gyógytorna de sok vizsgálat is áll. Szerdán újra elmennek a szegedi klinikán dolgozó specialistához. Ezúttal izotópos vizsgálat vár a kislányra, majd két hét múlva a következő. Először a testében, majd az agyában lévő ereket akarják feltérképezni a műtéthez. Ugyanis Kingáról szeptemberben derült ki, hogy Moyamoya-szindrómája van. A betegségben szenvedőknél az agyi verőér beszűkül, ami sztrókot okoz. Csak a műtét akadályozhatja meg a következő rohamot. Ha minden jól megy, akkor májusban végre megoperálhatják a kislányt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában