Komárom-Esztergom vármegye

2024.04.10. 19:00

Programajánló csütörtökre

Csütörtökön is sok programot tartanak vármegyeszerte. Ezek közül ajánlunk néhányat olvasóink figyelmébe. A magyar költészet napjához kapcsolódó programokat külön közöljük.

Esztergom

− A tatárjárás Esztergomból nézve címmel kerekasztal beszélgetés lesz az esztergomi várban csütörtökön 17 órától. Az érdeklődők a következő kérdésekre kaphatnak választ: Mi történt 1241 április 11-én? Hol vannak a Muhi csata halottjai? Tényleg csak mítosz, amit IV. Béla király várépítéseiről tudunk? Hogyan élte meg Esztergom a Tatárjárást? Hogyan lehet ezt kutatni, hogyan lehet ebből regényt írni? A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Schmöltz Margit író-könyvtárigazgató, dr. Négyesi Lajos ezredes, egyetemi docens, Tolnai Gergely régész-muzeológus és dr. Pusztai Tamás régész-múzeumigazgató.

− Csütörtökön ismét lesz Este7 társasjátékozás az esztergomi Kapcsolatok Házában. A rendezvény este 7 órakor kezdődik.

Komárom

− Új-Komárom születése 1919-1939 címmel Rubicon-est lesz a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban csütörtökön 16 órától. A beszélgetésen Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója, Újváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár általános és tudományos főigazgató-helyettese, illetve Szarka László, a Rubicon Intézet Tudományos főmunkatársa, a Selye János Egyetem oktatója vesz részt.

− Oviolimpiai sportdélutánt tartanak csütörtökön a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolában. A gyerekeket és szüleiket 16 órára várják a tanintézetbe.

Tatabánya

− Archaikus vargabetűim címmel Varga Tibor fotókiállítását nyitja meg dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége elnöke a Vértes Agorájában csütörtökön 17 órakor. A tárlat június 10-ig látogatható az Agora nyitvatartási idejében.

− Földes László Hobo ezúttal Vadászat című előadásával jelentkezik. Műsora csütörtökön 19 órakor kezdődik a Vértes Agorájában.

Várgesztes

Szélmalomharc a kártevőkkel, az időjárással és a pénztárcánkkal. Szórjuk a műtrágyát, de örülnénk valami alternatív megoldásnak? A kincs a kertünkben van. A várgesztesi Keltike Házban csütörtökön 17 órakor kezdődő előadás bemutatja az önfenntartó kert alappilléreit és segítséget nyújt a folyamat elindításában.

Észak-Komárom

Mikóczy Dénes képzőművész Szín Tér című kiállítását nyitják meg csütörtökön 18 órakor az észak-komáromi Limes Galériában. Az alkotásokat dr. Farkas Veronika művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában