Madárvédelem

2024.04.01. 10:46

Markolóval estek neki a partifecskék otthonának

Több száz partifecske otthona lehet az a költőhely, amit a közelmúltban alakítottak ki a madárvédők. A partifecskék számára minden évben új költőüregekből álló telepeket építenek.

Goletz-DeáK Viktória

Partifecskéknek alakítottak ki költőhelyet a Duna-völgyében. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közösségi oldalán számolt be arról, hogy támogatók bevonásával, munkagépekkel alakítottak ki 1500 négyzetméternyi költőhelyet a partifecskének a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán.

Több száz partifecske otthona lehet az a költőhely, amit a közelmúltban alakítottak ki a madárvédők. A partifecskék számára minden évben új költőüregekből álló telepeket  építenek.
Egy 2020 tavaszán felújított homokfal. Már abban az évben elfoglalták a partifecskék
Forrás: Facebook/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

A madarak érkezése előtt Ács, Komárom, Lábatlan, Mocsa és Neszmély külterületén hoztak létre kisebb-nagyobb partfalakat.

A partifecskék költőhelyeit gondozzák

– Minden évben partnereinkkel közösen igyekszünk otthont teremteni a partifecskék számára. Idén sem feledkeztünk meg róluk. Aktív beavatkozásokkal vártuk, várjuk a partifecskéket költőterületükre, a Duna-völgyébe. Gépekkel, megfelelő helyen, egyeztetve a tulajdonosokkal, támogatókkal és gépkezelőkkel kisebb, nagyobb partfalakat alakítunk ki a madarak sikeres költésének megsegítéséhez. 2024-ben Ács, Komárom, Lábatlan, Mocsa és Neszmély külterületén végeztünk beavatkozásokat. Több, mint  1500 négyzetméter függőleges felület várja a madarak érkezését – írták posztjukban. Az egyesület egyébként rendszeresen felméri a madarak költőhelyét, így a telepek közel 80 százalékáról többéves információkkal rendelkeznek, és a növényekkel benőtt partfalakat újra fészkelésre alkalmas állapotba hozzák. A partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Telepesen fészkel, sokszor több száz párból álló kolóniákat is kialakíthat. Minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában