Váltás

2024.04.07. 14:27

Az oroszlányiak örülhetnek: végre hazai kézbe került a múzeum

Jelentős változás lépett életbe az Oroszlányi Bányászati Múzeum életében. A részletekről Mike István kiállítóhely-vezető beszélt.

Kemma.hu

Az oroszlányi képviselők több lépésben tárgyaltak az Oroszlányi Bányászati Múzeum további működéséről. A márciusi testületi-ülés alkalmával fontos döntések születtek.

Az oroszlányi bányásznapi programok nyitányaként átadták a több mint 600 millió top-os forrásból felújított Bányászati Múzeumot
A múzeum életében rövid idő alatt számos változás lépett életbe. 2022. szeptemberében újították fel és azóta is folyamatos a fejlesztés
Fotó: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Elsőként, a grémium egyhangúan támogatta, hogy az önkormányzat legyen a múzeum fenntartója a későbbiekben – amit egyébként az oroszlányi Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. üzemeltet. Ezzel egyidejűleg felhatalmazta Lazók Zoltán polgármestert, hogy a jelenlegi fenntartóval szemben (soproni önkormányzat) a váltáshoz szükséges lépéseket megtegye. Másodsorban, kinyilvánították arra vonatkozó szándékukat, hogy az állami tulajdonban lévő múzeumi törzsanyagot vagyonkezelésbe kívánja venni.

Múzeum-ügy

A tárgyaláson részt vett Mike István kiállítóhely-vezető is. Miután a pulpitushoz szólították, elmondta, üdvözítőnek tartja a változást. Kitért arra, hogy jelenleg a hivatalos megnevezés Központi Bányászati Múzeum Oroszlányi Bányászati Kiállítóhely. Tehát a fenntartói jogokat a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány gyakorolta, a Központi Bányászati Múzeum keretében, mint országos szakmúzeum. Az alapítvány megszűnt, majd miniszteri döntés alapján a Központi Bányászati Múzeum a soproni önkormányzathoz került. 

– Gyakorlatilag 10 éve Oroszlány tartja fent az intézményt. Szeretnénk, hogy a gyönyörűen felújított múzeum a továbbiakban Oroszlányi Bányászati Gyűjtemény legyen – mondta. Szerinte ezentúl könnyebb lesz a pályázatokat lebonyolítani, arról nem beszélve, hogy nem kell Sopronig menni, ha baj van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában