Fejlődik a város

2024.04.04. 13:57

A körforgalom teszi biztonságossá az épülő kerékpárutat

Megtartották Tatán a belterületi kerékpárút fejlesztés első ütemének projektnyitóját. Ennek részeként épül a Fényes Fasor-Új út és Oroszlányi utca kereszteződésében a körforgalom.

Kemma.hu

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatót is a körforgalom építkezése mellett tartották, ahol már javában zajlanak a munkálatok. A projektmegnyitón részt vett többek között részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő, Popovics György, a vármegyei önkormányzat elnöke, illetve Michl József polgármester, aki megköszönte a tataiaknak, a városban közlekedőknek, hogy türelmesek a körforgalom átépítése és az útlezárások miatt. 

Megtartották Tatán, a belterületi kerékpárút fejlesztés első ütemének projektnyitóját. Ennek részeként épül a Fényes Fasor-Új út és Oroszlányi utca kereszteződésében a körforgalom.
A körforgalom mellett tartották meg a kerékpárút fejlesztés projektnyitóját 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Biztonságos lesz a körforgalom 

– Az önkormányzatunk 300 millió forint uniós támogatást nyert el a város belső kerékpárútjainak fejlesztéséhez. Ez az jelenti, hogy a tópartra befutó kerékpárutakon érkező kerékpárosokat a Dunaalmás felé, a Fényes irányában való kerékpárútra biztonságosan rávezessék. Ebbe illesztettük bele a kereszteződés átépítését is. Csak a körforgalom megépítésével lehet a kerékpárosokat biztonságosan átvezetni a kereszteződésen – magyarázta a polgármester, aki hozzátette, hogy a projektben közel két kilométer hosszú kerékpárút valósulhat meg. A pályázatot 2022 februárjában nyújtották be, a támogatói döntés az év végén született meg, a támogatói szerződést pedig egy éve, tavaly márciusban írták alá. 

Bencsik János köszöntőjében arról beszélt, hogy kevés olyan kikapcsolódási lehetőség van, ami viszonylag kis befektetéssel, helyben, sokak számára ad rekreációs lehetőséget. Ezek közé tartozik a kerékpározás.

Megtartották Tatán, a belterületi kerékpárút fejlesztés első ütemének projektnyitóját. Ennek részeként épül a Fényes Fasor-Új út és Oroszlányi utca kereszteződésében a körforgalom.
Az épülő körforgalom teszi biztonságossá a kerékpárosoknak az átjutást 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Nem véletlen, hogy az elmúlt években, évtizedekben egy olyan grandiózus kerékpárúthálózat kialakítását terveztük el, a vármegyei önkormányzattal, az érintett teleülésekkel, illetve különböző sportszervezetekkel, ami lehetőséget biztosít arra, hogy akár a településeken belül, vagy között, természeti környezetben, épített örökségi környezetben biztonságosan lehessen kerekezni, kikapcsolódni. Lehet látni, hogy a gerincnyomvonalak elkészültek. Az elmúlt években kifejezetten az átkötő szakaszok megépítésére koncentráltunk. Az elmúlt években Tatabányán az Által-ér mentén egy hosszú szakasz épülhetett meg, most pedig a tatai áttekerés biztonságossá tétele van soron – mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint a településekkel és a vármegyei önkormányzattal közösen az a céljuk, hogy a továbbiakban is a tatai belterületi kerékpárúthoz hasonló összekötő szakaszok épülhessenek meg.          

Tatán dobban a kerékpárutak szíve

A projektnyitón beszédet mondott Popovics György is, aki elmondta, hogy az elmúlt évek alatt Tatán 18 pályázat valósulhat meg, illetve van folyamatban mintegy 7,7 milliárd forint összegből. Ennek része a most épülő kerékpárút is. 

– A TOP pályázatokban a vármegyében összesen kilenc darab kerékpárút fejlesztés valósult meg, csaknem 4 milliárd forintos összegből. A projektek pedig tovább folytatódnak. A TOP Plusz kerékpáros fejlesztések keretében 950 millió forintból három szakasz valósulhat meg. Mondhatjuk, hogy a vármegyei kerékpárút hálózatnak Tatán dobban a szíve. Tatán az a cél, hogy összekössük a környező településekről érkező kerékpárutakat – vélekedett a vármegyei közgyűlés elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában