Kultúra

2024.04.11. 17:39

Kétszázan szavalták József Attila egyik legszebb versét

Csaknem 200 diák érkezett csütörtökön délelőtt az oroszlányi József Attila Általános Iskola előtti térre, hogy a költő szobránál közösen ünnepeljenek. A Magyar Költészet Napja volt.

Kemma.hu

Oroszlányban szavalatoktól volt hangos a József Attila szobor környéke: a Magyar Költészet Napja volt. Hagyományosan, együtt ünnepeltek a város diákjai.

Költészet napja Oroszlányban
A költészet napja alkalmából a József Attila szobornál gyülekeztek az oroszlányi diákok
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A megemlékezés nyitányaként Salamon Gyöngyi, a környei Művelődési Ház igazgatója József Attila: Születésnapomra című versét szavalta el. A jeles alkalomból a város általános iskoláinak és gimnáziumának diákjai külön-külön is versekkel tisztelegtek, majd közösen mondták el a tragikus sorsú költő „Tavasz van! Gyönyörű!” című csodálatos szerzeményét.

Költészet napja Oroszlányban
Salamon Gyöngyi, a környei művelődési ház igazgatója stílszerűen József Attila egyik versét szavalta
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Elhangzott, hogy a Magyar Költészet Napja okot ad arra, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk. Azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, világ, haza, háború. Ezekben a versek sokat segíthetnek, hiszen a magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket.

Költészet napja Oroszlányban
A diákok között volt, aki memorizálta a verset, de olyan is volt, aki papírra nyomtatta a sorokat a biztonság kedvéért
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Mint ismert József Attila, a „költőóriás” mindössze harminckét évet élt, mégis az Ady Endre utáni magyar líra legjelentősebb alakja. A második világháború után a hazai költészet ünnepelt vezéregyéniségévé vált, miközben számos művét elhallgatták. Életműve zárt egészet mutat: teljes emberi magatartást, egységes, befejezett életutat fejez ki, nemegyszer a legmagasabb szinten. Ezáltal foglal helyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai között is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában