Életmentés

2024.04.08. 17:17

Hősöket képeznek Tatabányán, jelentkezz te is! +videó

A laikus életmentés menetét tanítják meg az érdeklődőknek a tatabányai mentősök. Az ingyenes hősképzésen a mellkaskompresszió és hatásos befújás mikéntjét éppúgy megtanítják, mint a félautomata defibrillátor használatát és a betegvizsgálatot.

Kemma.hu

Bárkiből lehet hős, ebben segítenek a tatabányai mentőállomás munkatársai. Az Országos Mentőszolgálat bajtársai minden hónap első hétfőjén, minden megyeszékhelyi mentőállomáson várják azokat, akik szeretnék megtanulni az újraélesztés lépéseit. Az ingyenes oktatást minden alkalommal délután 3 órakor tartják. A Kemma.hu is ellátogatott a Hősképzésre, ahol ezúttal heten döntöttek úgy, hogy megtanulják az úgynevezett laikus életmentés lépéseit. 

A laikus életmentés menetét tanítják meg az érdeklődőknek a tatabányai mentősök. Az ingyenes hősképzésen a mellkaskompresszió és hatásos befújás mikéntjét éppúgy megtanítják, mint a félautomata defibrillátor használatát és betegvizsgálatot.
A hősképzésen a laikus életmentés lépéseit tanítják meg a résztvevőknek.
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Mindenkit várnak az ingyenes hősképzésre

A képzést egy tapasztalt mentős tartja, aki saját élményeivel és történeteivel teszi még szemléletesebbé a feladatokat. Közben megtanítja a segítségnyújtás sorrendjét, a beteg vizsgálatát, a mellkaskompresszió és hatásos befújás módszerét. De megmutatja a félautomata defibrillátor használatát is, ami elmondása szerint elronthatatlan. Csak akkor tehetnek rosszat vele, ha nem használják. Közben a szomorú számokról is beszél: Európában 700 ezer ember hal meg évente hirtelen szívleállás miatt, és nagy részükön lehetne segíteni, ha időben, egy-két percen belül elkezdené valaki a laikus újraélesztést. 

Példaként felhozta a közelmúltban, a vasútállomáson történt esetet, amiről a Kemma.hu is beszámolt: januárban egy idős férfi lett rosszul a tatabányai vasútállomáson. Kolléganőnk, a 21 éves Réka szemtanúja volt az esetnek. Odasietett a padra ájuló férfihez és értesítette a mentőket és követte a diszpécser utasításait. Eközben a 17 éves  Alexandra éppen a vonatról szállt le. Észrevette, mi történik, és gyorsan ő is a férfi segítségére sietett. A két lány gyors reakciójának köszönhető, hogy az idős férfi életben maradt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában