Technológia

2024.04.06. 12:40

Építőiparban is alkalmazhatják akár nagyüzemben a mesterséges intelligenciát

Robotok szigetelik majd a jövőben az épületeket, 3D nyomtatással készülnek majd a házak? Persze mindez a maga nemében túlzás, de az tény, hogy az építőipar is próbál haladni a korral.

Walczer Patrik

A Mapei Kft. nemrégiben összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket, melyekkel elvben meg lehetne reformálni az ágazatot. A robotika és automatizáció, a virtuális és kiterjesztett valóság, a moduláris építkezés, a mesterséges intelligencia, a 3D nyomtatás, valamint a fenntartható építőanyagok alkalmazása alapvető változásokat idézhet elő az építőiparban, ám jobb tisztában lenni azzal is, hogy az álmodozásnak a technológiai korlátok bizony komoly határokat szabhatnak.

Robotok szigetelik majd a jövőben az épületeket, 3D nyomtatással készülnek majd a házak? Persze mindez a maga nemében túlzás, de az tény, hogy az építőipar is próbál haladni a korral.
Átírhatja az építőipari kivitelezések lebonyolítását, ha újszerű trendek szerint zajlik a munka.
Forrás: Pixabay

Száfián István tatabányai építőipari vállalkozó úgy véli, hogy bár a mesterséges intelligencia segítheti a munkavégzést, elsősorban a nagyobb cégeknél válhat általánossá a használata. A kis- és középvállalkozásoknál a „járt utat a járatlanért el ne hagyj” elv érvényesülhet továbbra is és inkább támaszkodnak a jól bevált metódusokra, ötletekre, a nagyok ellenben nyitottabbak az újításokra.

A fenntarthatóság fogalmát az építőiparban is igyekeznek meghonosítani, az újrahasznosított építőanyagokkal akár környezettudatosabbakká válhatnának az építkezések. Egyre elterjedtebb az úgynevezett szárazbeton, melyhez a kicsomagolás után lényegében csak vizet kell hozzáadni és máris használható, ellenben a szakembereknek vannak fenntartásaik az időtállóságával kapcsolatban. Száfián István megjegyezte: azok a kötőanyagok, melyeket víz segítségével kell bekeverni, azokat lényegében nem lehet újrahasznosítani, így egyelőre véges az újrahasznosítható és fenntartható anyagok tárháza.

Nem lesznek mérvadók a robotok az építőiparban

A Mapei Kft. szerint a moduláris építkezés is felkapott trendnek számít, melynek lényege, hogy az épületek egyes részeit előre legyártják és a beruházás helyszínén szerelik össze. A tatabányai vállalkozó felidézte, hogy a rendszerválás előtti években országszerte épültek előre legyártott panelekből lakóházak, és bár valamelyest más a technológia, nem gondolja, hogy országosan a hagyományos téglaépítésű házak helyett előre legyártott modulokból álló házak épülnének tömegesen.

Végül Száfián István hozzátette: a robotizáció más ágazatban, mint például az autógyártásban alapvetően hasznos lehet, de úgy véli, hogy az emberi tényezőt az építőiparban kevésbé lehet helyettesíteni. Például a szigetelőlap felhelyezésénél is szükség van az emberek precizitására is.

Szelektíven kellene gyűjteni a hulladékot
Száfián István szerint a fenntarthatóság terén sokat segíthetne az is, ha az építkezéseken minél nagyobb arányban szelektíven gyűjtenék a hulladékot. A saját vállalkozásuk esetében lehetőség szerint törekednek arra, hogy például az építési törmelékbe ne kerüljön papír vagy műanyag, de úgy véli, hogy általánossá kellene válnia annak a felfogásnak, hogy a tégla közé nem való a fémhulladék sem. Egyébként külföldön számtalan példát láthatunk arra, hogy az építkezéseken keletkező hulladékot is megpróbálják újrahasznosítani. Például a tégla vagy betontörmeléket ellenőrzött keretek között felhagyott bányák rekultivációjakor szokták felhasználni, ezzel pedig megszüntetik a látképet romboló tájsebeket is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában