Csökkentek a megrendelések

2023.06.07. 06:58

Tatabányai ügyvezető: nehéz hónapok várnak az építőiparra

Sokasodnak a kérdőjelek az építőiparban, melyek az ukrajnai háború következményei, valamint az energiaárak emelkedése miatt is nehéz helyzetbe került. A Világgazdaság szerint az állami és önkormányzati munkák, valamint a lakossági megrendelések is visszaestek. A szakemberek a jövő évtől számítanak pozitív irányú változásra.

Walczer Patrik

Az ukrajnai háború következményei, valamint az energia– és az alapanyagok árának emelkedése nagy léket ütött tavaly az építőipar hajóján. Az egyre kedvezőtlenebbé váló gazdasági helyzet bizony ebben a szektorban is éreztette a hatását, melyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztanak.

 Az adatsor szerint 2023 első negyedévében 3613 új lakás épült, ez az adat 20 százalékkal marad el a 2022 első negyedévben épült lakások számától. Emellett a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4989 volt, ez pedig 38 százalékkal kevesebb az előző esztendő első három hónapjában mért adathoz képest.

Száfián István, a tatabányai Száfián és Társa Kft. ügyvezetője elmondta, hogy bár saját beruházásaik vannak, ugyanakkor az elmúlt időszakban szinte a nullára csökkent a megrendelések száma. Tapasztalatai szerint a kereskedők forgalma is jelentősen redukálódott, sokan egyébként a magas kamatok és egyéb okok miatt halasztanak, kivárnak.

A szakember hozzátette: az egy-két személyből álló brigádoknak, vállalkozásoknak még mindig van munkájuk, hiszen ők a kisebb lakossági projekteket is elvállalják. Így amíg vannak olyan magánszemélyek, akik most szeretnék például a fürdőszobájukat felújíttatni, vagy klímát szeretnének felszereltetni az otthonaikba, akkor ezekre a feladatokra biztosan lesz jelentkező.

Megtudtuk azt is, hogy az energiaárak mindig a megkötött szerződéstől függően érintik az egyik, vagy a másik felet. Van, amikor a vállalkozó, bizonyos esetekben pedig a megrendelő fizeti ki a kivitelezés közben elhasznált áramot és vizet. Ám az energiaár-változás ebből a szempontból kevésbé, az alapanyagok drágulása viszont annál inkább megnehezítheti a kivitelezők dolgát. Egyébként a csökkenő megrendelések miatt már létszámleépítés is megfigyelhető és előfordul, hogy egy-egy projekthez egymástól csábítják el a vállalkozások az embereket.

Száfián István végezetül elmondta: bízik benne, hogy az idei évben megoldódnak a problémák, átvészelhetik a nehéz időszakot és hogy az építőipar szempontjából a következő esztendő az ideinél könnyebb lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában