Fejlesztés

2024.04.25. 10:33

Energiahatékonyság terén is élen jár a csolnoki általános iskola

Újabb lépést tett az intézmény a fenntarthatóság felé vezető úton. A Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola épületében nyáron újabb energiahatékonyságot növelő fejlesztések valósulnak meg.

Walczer Patrik

Mivel a diákok hétköznapjaik jelentős részét az iskolában töltik, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezet veszi őket körbe és hogy mennyire komfortos intézményben tanulhatnak. A Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat intézményfenntartóként kiemelt feladatának tekinti a helyi iskola folyamatos fejlesztését és az energiahatékonyságot.

Újabb lépést tett az intézmény a fenntarthatóság felé vezető úton. A Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola épületében nyáron újabb energiahatékonyságot növelő fejlesztések valósulnak meg.
Energiahatékonyság terén is példát mutat a csolnoki iskola, melynek tetejére napelemes rendszert telepítettek.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Szax László elnök elmondta, hogy a több éve tartó megújulás első mérföldkövét a tetőhéjazat cseréje jelentette, majd a gépészet és a fűtési rendszer is korszerűbb lett. Az elmúlt években megtörtént az épület külső hőszigetelése, mely révén jelentősen csökkenhettek az iskola fenntartási költségei is. A teljes emeleti szint felújítása is megvalósult, a diákok már a kor igényeinek megfelelő, igényes osztálytermekben tanulhatnak. Emellett a lépcsőház is megszépült.

Cél az energiahatékonyságra való törekvés

– A Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat tavaly sikeresen pályázott pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kihirdetett energetikahatékonyságot növelő beruházások támogatására. 9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk napelemes rendszer telepítésére, a beruházás megvalósításához szükséges fennmaradó összeget pedig az intézmény a saját költségvetéséből biztosította – idézte fel.
Hozzátette: a fejlesztés eredményeként a napelemes rendszer használatával nagymértékben fedezni tudják az épület villamosenergia igényét, a működési költségeket pedig jelentősen csökkenthették.

– Egy másik sikeres pályázatunknak köszönhetően az iskola energiahatékonyságának növelése érdekében hűtő-fűtő klímaberendezésekkel fogjuk ellátni a tantermeket. A készülékek az átmeneti időszakban a napenergia által termelt villamosárammal hatékonyabban tudják majd melegebben tartani a helyiségeket, a melegebb, nyári napokon pedig hűtéssel lehet kellemes környezetet biztosítani a diákoknak. A tervek szerint a berendezéseket a mostani tanév után fogjuk felszerelni, így akár az új, szeptemberben kezdődő tanévben már használni is tudjuk őket – mondta.

Szax László végül köszönetét fejezte ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek az elnyert támogatásért.

Fejlesztések

A Kossuth Lajos utcában, a sportcsarnok és az uszoda mellett található iskola térségi viszonylatban is élen jár, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével példát mutathat más oktatási intézményeknek. Szax László elmondta azt is, hogy az épület folyamatos megújulása a mostani fejlesztéssel nem ért véget, további terveik vannak ugyanis a jövőre nézve. Elképzeléseik között szerepel az alsó szint korszerűsítése is, valamint az iskola udvarának rekonstrukciója is. Jelenleg is keresik, hogy milyen támogatási konstrukcióval valósíthatják meg a további fejlesztéseket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában