Környezetkárosítás

2024.03.03. 08:18

Zöldhulladék helyes tárolására hívták fel a lakosság figyelmét

Nem a faluszéli erdőben, illetve a porták előtt, vagy az árok partján, hanem az erre a célra létesített lerakóban van helye a kerti fűnyesedékeknek, gallyaknak és elszáradt növényeknek. Nyomatékosan felhívták a zöldhulladék tárolásával kapcsolatban a lakosság figyelmét.

Walczer Patrik

Utcaképet rontja és környezetkárosító hatással is bír a házak elé, köz-, kül- és mezőgazdasági területekre kihelyezett zöldhulladék, a jelenség visszatérő problémát okoz a település több pontján – hívta fel a figyelmet a Tóth Gábor jegyző az önkormányzat közösségi oldalán.

Nem a faluszéli erdőben, illetve a porták előtt, vagy az árok partján, hanem az erre a célra létesített lerakóban van helye a kerti fűnyesedékeknek, gallyaknak és elszáradt növényeknek. Nyomatékosan felhívták a zöldhulladék tárolásával kapcsolatban a lakosság figyelmét.
A zöldhulladék helye nem a faluszéli erdőben van
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A tájékoztatójában azt írja, hogy a zöldhulladék tönkreteszi a növényzetet, a melegben gyorsabban rohad, a kellemetlen szagok és látvány mellett a rágcsálók gyakoribb megjelenését is előidézhetik. Éppen ezért a zöldhulladék illegális elhelyezése nemcsak probléma, hanem szabálytalan és büntetendő tevékenység, csakúgy, mintha kommunális vagy bármely más hulladékot helyeznének el a lakosok közterületen.

Lerakó létesült a zöldhulladék tárolására

Tóth Gábor ismertette, hogy tavaly júliustól állami feladatkörbe tartozik a hulladékgazdálkodás. Kitért arra is, hogy a zöldhulladékot havi egyszer szállítják el, ami a tapasztalatok szerint a kerteket aktívan művelő tulajdonosok számára rendkívül kevésnek számít.

Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a környezetkárosítás megelőzése és a probléma orvoslása céljából zöldhulladék-lerakót üzemeltet az Orgona utca végén, egy erre a célra kijelölt területen. Március közepétől szombatonként 8-12 óra között lehet lehet ingyenesen leadni a zöldhulladékot, ehhez viszont szükség van tokodaltárói lakcímkártyára is.

Arra kérnek mindenkit, hogy az ingatlanon vagy az előtte lévő közterületen keletkezett zöldhulladékot szállítsák el az Orgona utcai lerakóba, ahol a szállításra használt zsákból, edényzetből ki kell önteni a fűnyesedékeket és az egyéb zöldhulladékot. Tóth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat kérés esetén elszállítja az idős, vagy autóval nem rendelkező lakosoktól a zöldhulladékot, az igényeket a polgármesteri hivatal 33/505-635-ös telefonszámán lehet jelezni.

Tóth Gábor végül nyomatékosan kérte, hogy ne kerüljön zöldhulladék az ingatlan előtti közterületekre, árokpartokra, zöldterületekre és külterületi ingatlanokra. A probléma észlelését követően az első felszólítás után kezdeményezni fogják az illetékes hulladékgazdálkodási hatóság eljárását, ami után akár bírságra is lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában