Tragédia

2024.03.08. 06:56

"Mellettem esett a vonat alá a férfi" - szemtanú mesélt a borzalmas vonatgázolásról

A peronon állókat sokkolta a hétfő kora esti tragédia. A vonatgázolás szemtanúja csak a Kemma.hu-nak mesélt a borzalmas percekről.

Goletz-DeáK Viktória

Már három nap telt el a tragikus vonatgázolás óta, azonban a szemtanúk azóta sem tudták még feldolgozni a történteket. A Kemma.hu megtalálta az egyik utast, aki a mozgó vonatról leszálló férfival utazott együtt. Mint mondta a történtek mindenkit sokkoltak, ő sem tért még teljesen magához azóta. Szerinte fontos, hogy véget vessünk a találgatásoknak, ezért − név nélkül − a Kemma.hu-nak elmesélte, hogyan is történt valójában a tragédia. 

A peronon állókat sokkolta a hétfő kora esti tragédia, ami a tatabányai vasútállomáson történt. A vonatgázolás szemtanúja csak a Kemma.hu-nak mesélt a borzalmas percekről.
A peronon állókat sokkolta a vonatgázolás látványa
Forrás: beküldött

− Az utolsó előtti kocsiban utaztam, az elején szálltam le és a következő kocsiban utazott az idős férfi. Nagyon kevés leszálló volt a vasútállomáson, de sokan álltak a peronon, gondolom a másik vonatra vártak. Én mentem a felüljáró felé, amikor arra lettem figyelmes, hogy a hármas vágányról kiabál felénk valaki. Akkor láttam az ajtó üvegén keresztül, hogy egy idősebb férfi a vagon másik oldalán nyitotta ki az ajtót. Ekkor még állt a vonat − kezdte a történetet a szemtanú. Ezután a férfi átment a másik ajtóhoz és megpróbálta azt kinyitni, azonban az nehezen engedett. 

A vonatgázolás után síri csend volt a peronon

− Láttam, hogy elkezdte kinyitni az ajtót, közben a kalauz a legelső vagon elején már intett a vonatnak, hogy indulhat. Szerintem ő nem láthatta, hogy valaki nyitja az egyik ajtót. Mire a férfinek sikerült kinyitnia a zárat, a vonat már lassan elkezdett gurulni. Azt hittem, hogy ezt látva becsukja az ajtót és a vagonban marad − folytatta az utas, aki szerint olyan gyorsan történtek az események és olyan hihetetlen volt az egész, hogy mindenki csak csendben és kábultan állt a döbbenettől és a sokktól. 

− Leszállt a bácsi rendben a peronra, azonban oldalt továbbra is fogta a kapaszkodót, majd csak annyit láttam, hogy a vonat beszippantotta maga alá. Síri csend volt a peronon, mindenki sokkot kapott szerintem, köztük én is. Senki sem hitt a szemének. A vonat közben gurult tovább. Egy srác azonnal hívta a segélyhívót, én pedig elmentem keresni egy vasutast. Közben láttam, hogy nem messze megáll a vonat és elindult gyalog vissza a kalauz. Kérdeztem tőle, hogy észlelték-e a gázolást. Mondta, hogy nem vették észre, hanem a mozdonyvezetőt hívta fel valaki telefonon és szólt neki − magyarázta a hölgy, aki szerint az volt talán a legmegdöbbentőbb, hogy a sínek között fekvő idős férfi egyáltalán nem szólt semmit, nem kiabált, nem kért segítséget. Mintha a kezét emelgette, nézegette volna. Szerencsére szinte azonnal érkezett segítség. 

− Egy hölgy jött egy úrral, egy kis mentőtáska volt náluk, ők kezdték meg az ellátását. De már kiabáltak is a mentők a távolból, hogy jönnek átvenni. Közben a vasutasok mondták, hogy lezárták a peront, hogy ne érkezhessen vonat az érintett sínre. Én remegtem a sokktól, elfordultam, nem akartam látni. Ahogy rongybabaként gyűrte maga alá a vonat a férfit, meg voltam győződve arról, hogy meghalt - árulta el a vonatgázolás szemtanúja, aki szerint mindenki profin tette a dolgát.

− Mindenki futva érkezett a helyszínre, a mentők is pár perc alatt kiértek, a tűzoltókkal közösen emelték ki a sínek közül a sérültet. Nagyon sokáig dolgoztak, hogy stabilizálják az állapotát. Közben beszélgettem a kalauzzal, aki elárulta, hogy az ő műszakjában még nem történt vonatgázolás, őt is sokkolták a történtek. Nem csodálom, én még most sem tértem magamhoz. Másnap újra vonatra kellett szállnom, de nagyon nehezen mentem végig a peronon, a helyszín mellett. Kellett pár nagy levegőt vennem, mire újra magamhoz tértem. Szerintem azt a képet, ahogy rongybabaként beszippantotta a vonat a férfit, sosem fogom elfelejteni - tette hozzá a tanú, aki önként maradt a helyszínen, hogy kikérdezhessék a rendőrök. Végül egy órával a baleset után indulhatott haza. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a vármegyei rendőrség tájékoztatása szerint a rendőrök 7 perc alatt a helyszínre értek, és azonnal megkezdték a sérült ellátását, érszorítót helyeztek fel a lábára a vérzés elállítása érdekében, továbbá izolációs fóliával takarták be, biztosítva ezzel a hővédelmet a mentősök kiérkezéséig. A helyi rendőrök korábban Police Medic képzésben részesültek, így a sérülés ellátásához szükséges ismeretekkel és felszereléssel rendelkeztek. Boross Zoltán László r. ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány példamutató szolgálatellátásukért elismerésben részesítette Kuglics Dávid István, Fazekas Ádám, illetve Bakó Lili r. őrmestereket.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában