Ünnep

2024.03.24. 14:38

Virágvasárnapi szentmisén emlékeztek Jézus bevonulására

Jézus Jeruzsálembe való bevonulására is emlékeztek az esztergomi bazilikában tartott ünnepi szentmisén. Erdő Péter bíboros barkákat szentelt meg a virágvasárnapi istentisztelet kezdetén.

Walczer Patrik

A főpásztor a szentmise elején úgy fogalmazott: „a nagyböjt kezdete óta szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkészítettük, virágvasárnapon pedig azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, vagyis szenvedését és feltámadását.”

Jézus Jeruzsálembe való bevonulására is emlékeztek az esztergomi bazilikában tartott ünnepi szentmisén. Erdő Péter bíboros barkákat szentelt meg a virágvasárnapi Istentisztelet kezdetén.
Erdő Péter megáldotta a barkákat a virágvasárnapi szentmisén.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Az üdvösségszerző bevonulásra emlékezve, a régi hagyományoknak megfelelően Erdő Péter megszentelte a barkákat, melyből a hívek is hazavihettek. A szentmisén elhangzott a passió, vagyis Krisztus szenvedéstörténete is, melyet a bíboros szentbeszéde követett. A főpásztor kiemelte: ujjongó tömeg ünnepelte Jézust, mikor megérkezett Jeruzsálembe.

Erdő Péter szentbeszédet mondott a virágvasárnapi misén

Az esztergom-budapesti érsek a passió kapcsán azt fejtegette, hogy ha a bevonuláskor nem hangzottak el bekiabálások azzal kapcsolatban, hogy hátha mégsem Jézus a megváltó, akkor nagypénteken ugyancsak nem szólalt meg fennhangon az ellenvélemény. Úgy véli, aligha lehet elképzeli, hogy a virágvasárnapi és a nagypénteki tömegben teljesen különböző emberek lettek volna, sokkal inkább azt érezhetjük, hogy ugyanazok az emberek, vagyis a tömeg hangulata változott meg.

Erdő Péter megjegyezte, a kisember, a hétköznapi ember ki van téve a közhangulat, vagy a hangulatkeltés befolyásának. Az érintetteknek nincs elég információja, de talán értékelni sem tudják önállóan a jeleket. Ezzel is magyarázható, hogy változékony a közhangulat. Hozzátette: ennek a hatására érezhetjük azt néha, hogy emberi manipuláció, vagy akár a gonosz szellem működése terelheti rossz irányba az egyén, illetve a közösség viselkedését.

Jézus Jeruzsálembe való bevonulására is emlékeztek az esztergomi bazilikában tartott ünnepi szentmisén. Erdő Péter bíboros barkákat szentelt meg a virágvasárnapi Istentisztelet kezdetén.
A passió után Erdő Péter szentbeszédet mondott.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A főpásztor kijelentette azt is, hogy tisztánlátásra és erőre van szükségünk ahhoz, hogy a mai életünkben hűségesek maradhassuk Jézushoz.

– Az imádság és cselekvő szeretet kapcsolatában kell lennünk vele, hogy követhessük őt minden körülmények között, ahogyan Szűz Mária és Szent János apostol tette egészen a keresztig. Akik legközelebb álltak hozzá, azok lehettek később a feltámadás tanúi, azoknak jelent meg dicsőségben – tette hozzá.

A virágvasárnap a nagyböjt és egyben a nagyhét kezdete. Érdekesség, hogy az ilyenkor megszentelt barka későbbi hamujával szoktak a papok a jövő évi hamvazószerdai liturgia alatt keresztet rajzolni a hívek homlokára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában