Megemlékezés

2024.03.25. 11:19

Száz magyar hősi halott katona emléke előtt tisztelegtek

A szamárhegyi-harcok katonai áldozatainak emlékművénél rendezett megemlékezést az Esztergom Barátainak Egyesülete március 23-án. Az eseményen a második világháború azon harcaiban elesett magyar honvédek emléke előtt tisztelegtek, akik Esztergom szovjet csapatok általi ostroma idején haltak hősi halált.

Kemma.hu

32 éve tartanak megemlékezést az Esztergom közeli Szamárhegynél, az ott történt második világháborús harcokban elesett magyar honvédek sírjánál. Az első ilyen alkalom 1992 március 21-én, pontosan azon a napon volt, amikor a tragikus események történtek 1945-ben. Akkor a Hosszú-hegy pilismaróti hegygerincről a szovjet csapatok keleti irányból megtámadták Esztergomot, ahogy a Vaskapu-hegy és Dobogókő irányából is. 

A második világháború során elesett 100 hősi halott katonára emlékeztek
A második világháború során elesett 100 hősi halott katonára emlékeztek
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás: 24 Óra

Az egykori harcok helyszínén ma is láthatók nyomokban a háborús lövészárkok és katonai védművek, ezen a helyen halt hősi halt közel száz magyar honvéd. A katonai emlékhelyen való tisztelgés a Bánhidy László elnök vezetésével működő Esztergomi Kulturális Egyesület (EKE) kezdeményezésére indult el pár évtizede, majd tőlük vette át a stafétát az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) a 90-es évek első felében, mely szervezet, ahogy idén is, rendezte ezt az eseményt. Az ünnepségen többek között részt vett Erős Gábor országgyűlési képviselő, Négyesi Lajos alezredes, a hadtudomány PhD doktora, Horváth István nyugalmazott múzeumigazgató, Bánhidy László nyugalmazott tanár, a volt EKE elnöke, illetve jelen volt a Dobó gimnáziumból egy csoport diák is. 

A köszöntő beszédet Koditek Pál helytörténész, az EBE elnöke mondta, aki a portálunkat arról is tájékoztatta, hogy ez a katonai emlékhely már a katonai hagyományőrző szervezetek túráin, mint állomás szerepel. Az elnök hozzátette: tavaly a Belügyminisztérium hadsírgondozó szakemberei is jártak ezen az esztergomi helyszínen, hogy ezeket az említett katonai fedezékeket, lövészárkokat feltárják, átvizsgálják később, hogy nemzeti, katonai emlékhellyé nyilvánítsák. Ezt jövőre, a tragédia 80. évfordulóján a tervek szerint megvalósítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában