Új csoportok

2024.03.29. 17:30

Két új óvoda is nyílhat Tatán: különleges gyerekeket várnak

Két új speciális óvoda is indulhat szeptembertől Tatán. A tervek szerint a Szivárvány Óvodában, illetve a Tatai Diákotthonba is várják majd az óvodás korú gyerekeket.

Goletz-DeáK Viktória

Most már biztos, hogy speciális óvoda lesz a tatai Szivárvány Óvodából. A márciusi testületi ülésen ugyanis a képviselők döntése alapján a város bérbe adja a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) számára az épületet. A tervek szerint az intézményben szeptembertől egy háromcsoportos gyógypedagógiai óvoda fog működni, ahol a felvétel során előnyben részesítik a tatai sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket.

Döntött a lépviselő-testület. Megszűnt a tatai Szivárvány Óvoda, szeptembertől sajátos nevelési igényű gyerekek fognak járni az új fenntartású intézménybe.
A tatai Szivárvány Óvoda játszóterén szeptembertől SNI-s gyerekek játszhatnak majd
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Michl József, Tata polgármestere a testületi ülés után elmondta, hogy az EGYMI beszédfogyatékos, hallássérült, autizmus spektrum, vagy pszichés fejlődési zavarba sorolt gyermekek nevelését, iskolára való felkészítését biztosítja szeptembertől. 

A Szivárvány Óvodában három csoportot indítanak

– A sajátos nevelési igényű gyermekek száma és az esetek súlyossága évről évre növekvő tendenciát mutat. Tata és vonzáskörzetében a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését az önkormányzati fenntartású óvodák látják el.

A Szivárvány Óvoda épületébe tervezett gyógypedagógiai óvoda működtetésével, az EGYMI a gyógypedagógiai közfeladat ellátásával a térség többi intézményeinek leterheltségét csökkentené, és foglalkozásai által biztosítaná a fejlesztést a speciális ellátást igénylő tatai gyermekek számára is – magyarázta a polgármester. Hozzátette, hogy a gyógypedagógiai óvoda működésének adminisztrációs hátterének biztosításához, és az irodai munkák, valamint a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátáshoz az önkormányzat az EGYMI számára bérbe adja a bíróság épületének földszintjén található, jelenleg üres hat irodáját. 

Két új speciális óvoda is indulhat szeptembertől Tatán. A tervek szerint a Szivárvány óvodában, illetve a Tatai diákotthonba is várják majd az óvodás korú gyerekeket.
A tervek szerint az Új úti Diákotthonban is indulna szeptembertől egy SNI-s ovis csoport
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Ráadásul további jó hír, hogy úgy néz ki, nem ez lesz az egyetlen olyan óvoda Tatán, ahol speciális igényű gyerekeket fogadnak majd. Ugyanis a testületi ülésen arról is szó esett, hogy a Tatabányai Tankerületi Központ arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az Új úti iskolában ők is szeretnének kialakítani egy óvodai csoportot. A tájékoztatóból kiderül, hogy 13 sajátos nevelési igényű gyermek ellátására lenne majd lehetőség az intézményben. 

Az iskolát is bővítik 

Számné Maurer Hajnalka, a Tatai Diákotthon vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy nagyon örülnek a lehetőségnek, mert eddig csak iskolás korú gyerekeket tudtak fogadni. Ha a minisztériumban is jóváhagyják a tankerület tervét, akkor szeptembertől már az óvodás korú gyerekeknek is tudnak helyet biztosítani.

– A csoportok átszervezésével lenne lehetőségünk indítani egy 13 fős óvodai csoportot. Illetve a tervek szerint a szakiskolában egy új tanterem bérlésével növelhetnénk a létszámot, illetve a készségfejlesztő iskolában is szeretnénk a jelenlegi húszról harmincra növelni a gyerekek számát – árulta el Hajnalka, aki azt is elmondta, hogy a diákotthon óvodájába azok a sajátos nevelési igényű gyerekek járnának, akik várhatóan a későbbiekben sem lesznek integrálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában