Testületi ülés

2024.02.28. 13:51

Átalakul a tatai Szivárvány Óvoda. Mondjuk mi lesz belőle

Döntött a képviselő-testület: átalakul a tatai Szivárvány Óvoda, szeptembertől sajátos nevelési igényű gyerekek fognak járni az új fenntartású intézménybe.

Goletz-DeáK Viktória

Ismét a testület elé került a tatai Szivárvány Óvoda ügye. A szerdán arról is szavaztak a képviselők, hogy az intézményt megszüntetik, ezzel az anyaintézményben, a Tatai Kincseskert Óvodában 50 óvodai férőhely szűnik meg. Azonban ez nem jelent problémát, ugyanis a jelenlegi üres óvodai helyek, illetve az iskolát megkezdő gyermekek száma több, mint a 2021-ben született tatai gyermekek létszáma. 

Döntött a lépviselő-testület. Megszűnt a tatai Szivárvány Óvoda, szeptembertől sajátos nevelési igényű gyerekek fognak járni az új fenntartású intézménybe.
A tatai Szivárvány Óvoda játszóterén szeptembertől SNI-s gyerekek játszhatnak majd
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Az előterjesztésben a további hasznosításáról is beszámoltak. Mint írták: a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény ( EGYMI) képviselői szemrevételezték az épületet és mérlegelték a lehetőségeket, ami alapján úgy döntöttek, hogy a 2024/25-ös nevelési évben vállalják az intézményben egy speciális óvoda működtetését.

A tatai Szivárvány Óvoda szeptembertől a reformátusokhoz kerül 

Jelenleg a tatabányai tagintézményükben gyógypedagógiai óvoda és a korai fejlesztés feladatait látják el. Gyógypedagógiai óvodai csoportjaikban a beszédben, kommunikációban akadályozott SNI (sajátos nevelési igényű) gyermekek nevelését, iskolára való felkészítését biztosítják a szakértői bizottságok javaslatai alapján. A felvehető gyermekek összlétszáma 20 fő, ezt szeretnék bővíteni hiszen sok szülő keres SNI gyermeke számára megfelelő, támogató óvodát. A jelenlegi 2 csoportot 3 csoportra bővítenék.

Az előterjesztés kitér arra is, hogy az intézményvezető elmondása szerint a jelenlegi elhelyezést biztosító tatabányai tagintézmény működésének legfontosabb tárgyi feltétele, az épületrész jelenleg nem mondható jónak, ezért nagyon örültek annak a lehetőségnek, hogy a Tatai Kincseskert Óvoda Szivárvány Tagintézményének felújított épületében kaphatnak új otthont, ahol tatai kisgyermekek fejlesztésébe is segítséget nyújthatnak. A szakszolgálati munkatársak a bíróság épületébe költöznének a jelenlegi helyükről a Tatai Rend-házból, ez nagyban megkönnyítené a közös munkát. Az Agostyáni úti épület átadásának részleteiről további egyeztetések szűkségesek, melyekről később adnak tájékoztatást.

Szülőktől kapott információk alapján a Kemma.hu korábban arról számolt be, hogy tavaly augusztus végén váratlanul bezárt a tatai Szivárvány Óvoda. A szerkesztőségünkbe érkezett jelzések szerint a szülők még úgy vitték haza júliusban a nyári szünet előtt a csemetéiket, hogy augusztus végén majd a Szivárvány Óvodába térnek vissza. A kezdésről szóló tájékoztató helyett azonban egy rendkívüli szülői értekezletre kaptak meghívást. Ott pedig kisebb sokként azzal szembesültek, hogy mostantól más intézménybe kell a gyerekeknek menniük. Ugyanis a négy hetes nyári szünet alatt, a hatalmas esőzések során az épület olyan komolyan beázott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy döntöttek, az épület vizes falai közé nem mehetnek vissza a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában