Díszítés

2024.03.31. 18:58

Így lesz szép a húsvéti tojás: tippek a festéshez

Hétfőn érkeznek a locsolók. A vendégváró falatok és italok mellett persze húsvéti tojás is jár a locsolóversekért.

Kemma.hu

Húsvétkor nemcsak a menüből kihagyhatatlan a tojás (például a töltött), hanem a dekorálásában is nélkülözhetetlen. Ehhez adunk most tippeket – legyen szó a főtt tojás festéséről vagy a kifújt tojás díszítéséről. A Mindmegette gyűjtött össze több tippet, hogy szép legyen húsvéti tojás.

Húsvéti tojás: a lakás dísze, a locsoló ajándéka is lehet
Húsvéti tojás: a lakás dísze, a locsoló ajándéka is lehet
Fotó: zdjeciarnia / Forrás: Shutterstock

Tojásfújás

  • A megmosott tojásokat tegyük a tojástartóba, majd óvatosan koppantsunk a tetejükre a biztosítótűvel. Nyomjunk egy lyukat a tojás csúcsára, lehetőleg középen. Miután megvan a lyuk, óvatosan szélesítsük ki a tű mozgatásával.
  • Vegyük ki a tűt, és tegyünk bele a fogpiszkálót! Nagyon óvatosan keverjük meg a tojást, hogy könnyebben ki tudjuk fújni a tartalmát.
  • Fordítsuk meg a tojást és a másik felén is készítsünk lyukat. Legyen kicsit nagyobb, de vigyázzunk, hogy ne repedjen meg a héj. Újra keverjük meg a fogpiszkálóval a tojást.
  • Tartsuk a tojást egy mérőkancsó (vagy tál) fölé úgy, hogy a nagyobb lyuk nézzen lefelé! Egy szívószál segítségével fújjunk bele a tojásba: először a fehérje jön ki, majd a sárgája. 
  • Az üres héjat a csap alatt öblítsük át meleg vízzel. Ezután fújjuk ki belőle a maradék vizet és tojást, rázzuk meg picit, végül óvatosan töröljük szárazra. 
  • Jöhet a díszítés! 

Ha elfogyott a festék: a húsvéti tojás festése természetesen

Ha nem kaptál tojásfestéket, máshogy is megszínezheted a tojásokat. Például vöröshagyma héjával, amely szép barnás színt ad neki. Ehhez csak hagymahéjat (és egy kis ecetet) kell tenni a vízbe. Ha nyers tojást teszünk, akkor ebben főzzük meg a tojást, de főtt változattal is működik, csak akkor előbb főzzük jól össze a vizet és a héjakat. Minél tovább marad a lében a tojás, annál sötétebb lesz a színe. Ha lilakáposztát használunk, kékes tojásokat kapunk, ha kurkumát, sárgát.

Akárhogy is díszítjük, a végén érdemes valamilyen zsiradékkal átkenni a tojást, hogy szép fényes legyen. 

Így díszítik a profik

A tojásfestés és csipkézés művészetéről beszélgettünk a Kemma-podcastben Földesné Bálint Ilona népi kézművessel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában