Történelmi drámajáték

2024.03.14. 17:23

Da Vinci forradalmi ifjai a városházára és a rendőrségre is bementek

A Da Vinci Tehetséggondozó Általános Iskola tanulói városi helyszínekkel átszőtt történelmi drámajátékba vonták be több intézmény és hivatal dolgozóit és Tatabánya lakóit. A forradalom 12 pontja még a városi közgyűlésre is beterelte őket.

Kemma.hu

Nagy sikert aratott a gyerekek előadása

Forrás: 24 Óra

Fotó: V. B.

A 176 évvel ezelőtti események feldolgozásának különleges és a leghatásosabb módszerét választotta a tatabányai Da Vinci Tehetséggondozó Általános Iskola. Az 1848-as forradalom eseményeit tatabányai helyszínekkel járták végig  és elevenítették fel az akkor és ott történteket. A történelemkönyvek megelevenedtek, a fiatalok teljes átéléssel játszották el a halhatatlan történelmi személyeket. 

A Da Vinci Tehetséggondozó Általános Iskola tanulói városi helyszínekkel átszőtt történelmi drámajátékba vonták be több intézmény és hivatal dolgozóit és Tatabánya lakóitforradalom
A Da Vinci tanulói a forradalom eseményeit idéző drámajáték nyomán a rendőrséghez is ellátogattak
Fotó: Viszló Balázs / Forrás:  24 Óra

Kora délelőtt a csapat a Pilvax Kávéházként berendezett Gála Cukrászdában gyülekezett. A hitelesen eljátszott történet után, egymást követték a helyszínek, a történések. 

A Landerer Nyomda a József Attila Könyvtárban várta az ifjakat, ahol kinyomtatták a 12 pontot. Ezzel mentek a helytartótanácsra, amelynek 21. századi helyszíne a polgármesteri hivatal, és annak is a tanácsterme volt. Ezen a napon éppen közgyűlést tartottak Tatabánya képviselői, akik így részeseivé váltak a városi szintű történelmi drámajátéknak. 

Innen a megyei rendőr-főkapitánysághoz vezetett a fiatalok útja, amely a József Kaszárnyát testesítette meg. Táncsicsot szabadították ki a tömlöcből, azaz azt az apukát, aki a történelmi hűség kedvéért ezt a szerepet játszotta el. 

Forradalom örömünneppel

A drámajáték hatalmas örömünneppel végződött, a Nemzeti Múzeum előtt sokan gyűltek össze. A Da Vinci iskola több városi intézményt is meghívott, hogy vegyenek részt a programon, csatlakozzanak a fiatalok időutazásához. A Tatabányai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola előtti téren természetesen elhangzott a Nemzeti dal, részletek Petőfi naplójából, közreműködtek a Forgórózsa Népművészeti Központ és a Peron Tehetségközpont diákjai. 

A városi helyszínekkel eljátszott történelmi séta bizonyára nemcsak a gyerekeknek, hanem szüleiknek és minden résztevőnek nagy élményt jelentett. A történelmi pillanatok megélése nagyban hozzájárult a forradalmi ifjúság lelkületének megértéséhez is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában