Fejlesztés

2024.02.02. 12:00

Új tornaszobát építenek a komáromi Gesztenyés Óvodában

Félmilliárd forintot nyert a komáromi önkormányzat a Gesztenyés Óvoda infrastrukturális fejlesztésére. Az intézményben új tornaszoba is épül.

Körtvélyfáy Dina

A beruházás keretében megtörténik a meglévő óvodaépület átalakítása, bővítése a hiányzó óvodai funkciók biztosításával

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

A Duna-parti város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz felhívására jelentkezett. A Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése című felhívásra benyújtott pályázat célja a Komáromi Gesztenyés Óvoda fejlesztése, infrastrukturális feltételeinek javítása. Az egykori Méntelep óvodájában új tornaszoba épül, szertár, mosdó, fejlesztőhelyiségek, elkülönítőszoba és óvodatitkári helyiség is helyet kap a hiányzó funkciók biztosítása és a jogszabályi előírásoknak történő megfelelés érdekében. 

Az önkormányzat az óvodai szolgáltatás színvonalának emelését szeretné elérni az intézmény bővítésével, energetikai korszerűsítésével. Az épület felújításával a projekt általános célja, hogy az esélyegyenlőséget szem előtt tartva javítsa az egészséges környezet és a hatékony óvodai nevelés-gondozás infrastrukturális feltételeit, és ezzel az igényeknek megfelelően biztosítsa a lakosság számára a minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférést Komárom városában. 

A pályázat közvetlen célja az óvoda infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a beruházással érintett épületrész energetikai korszerűsítése. A beruházás keretében megtörténik a meglévő óvodaépület átalakítása, bővítése a hiányzó óvodai funkciók biztosításával (tornaszoba, fejlesztőhelyiségek, elkülönítőszoba). Energiahatékonyságot növelő műszaki megoldásként tetőcsere, napelemes rendszer kiépítése, külső hőszigetelés, valamint nyílászárócsere valósul meg a bővítményben. 

„A pályázat keretében elvárt projektarányos akadálymentesítés biztosítása akadálymentes bejárat kialakításával, akadálymentes mosdó létesítésével, a bejárat és a mosdó közötti folyosó akadálymentesítésével történik meg” – olvasható a projektet ismertető Komáromi Városi Televízió sajtóközleményében. 

A kivitelezés mellett tornaszobai eszközök, fejlesztőeszközök, bútorok beszerzésére is fordítanak pénzt a támogatásból. A projekt átfogó célja, hogy megteremtse a XXI. század szakmai, törvényi követelményeinek megfelelő óvodai ellátási környezetet. Az 500 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a fejlesztést követően a Gesztenyés Óvoda családbarát intézményként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez, a település népességmegtartó erejének növeléséhez. 

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló beruházás várhatóan 2025 tavaszán fejeződik be. 

A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában